Merkelova u prvoj poseti Aušvicu: Sramota zbog varvarskih zločina

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova u prvoj poseti Aušvicu: Sramota zbog varvarskih zločina

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je Memorijal Aušvic-Birkenau, nekadašnji nacistički koncentracioni logor, prvi put otkako je pre 14 godina došla na vlast. Merkelova je rekla da oseća sramotu zbog, kako je navela, varvarskih zločina koje su na tom mestu počinili Nemci.
Po dolasku na to najmračnije mesto nemačke istorije, Merkelova je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg logora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojoj i danas stoji cinični natpis: "Rad oslobađa".

"Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom, a to smo mi Nemci. Podsećanje na zločince je u našoj odgovornosti, koja nikada ne prestaje. Zločini u Aušvicu su čvrsti deo našeg nacionalnog identiteta. Zločini se nikada ne smeju zaboraviti, podvući crta, niti relativizovati. I sada se suočavamo sa napadom na osnovne vrednosti demokratije i opasnim revizionizmom istorije. Moramo da se suprotstavimo svima koji šire predrasude prema ljudima druge vere ili porekla", rekla je Merkelova. 

"Osećam veliku sramotu zbog varvarskih zločina koje su ovde počinili Nemci", istakla je Merkelova, prenosi Gardijan.   
Merkelova je donela i donaciju od šezdeset miliona evra namenjenu fondu za očuvanje fizičkih ostataka lokacije – baraka, tornjeva i ličnih predmeta žrtava poput cipela ili kofera.
Kako prenosi AP, Nemačka je već poklonila šezdeset miliona evra kada je fond osnovan pre deset godina, saopštio je Memorijal Aušvic-Birkenau.
Od kada je postala kancelarka 2005. godine, Angela Merkel je posetila i odala poštovanje žrtvama drugih nacističkih logora, a u izraelskom Muzeju Holokausta i memorijalu Jad Vašem bila je pet puta.
Snage nacističke Nemačke ubile su oko 1,1 milion ljudi u kompleksu Aušvic-Birkenau tokom okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu. Logor je oslobodila sovjetska armija 1945. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel položila cveće uz Zid smrti u Aušvicu

Izvor: Danas, 06.Dec.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Mateuš Moravjecki položili su danas cveće uz Zid smrti u bivšem nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau i odali poštu žrtvama koncentracionog logora, najvećeg koji je Hitlerova Nemačka podigla tokom Drugog svetkog rata u okupiranoj Poljskoj.

Nastavak na Danas...

Merkel posetila Aušvic: Nemačka će zauvek biti odgovorna za nacističke zločine

Izvor: Danas, 06.Dec.2019

AFP Kancelarka Angela Merkel posetila je Aušvic prvi put otkako je na funkciji i rekla da će Nemačka zauvek snositi odgovornost za nacističke zločine. Odgovornost za to je deo „našeg nacionalnog identiteta“, rekla je Merkel. Ona je posetila mesto nekadašnjeg koncentracionog logora u Poljskoj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.