Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2018, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova popustila nakon Trampovih prijetnji: Podržaće smanjenje carina

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak će podržati smanjenje evropskih carina na uvoz američkih automobila, odgovarajući na ponudu Vašingtona da neće uvoditi carine na evropske automobile u zamjenu za ustupke.

"Kada želimo pregovarati o carinama, na automobile, trebamo zajednički evropski stav i još radimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na tome", rekla je Merkelova.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je prošli mjesec da će nametnuti carine od 20 odsto na uvoz evropskih vozila.

Po izvorima iz industrije, američki ambasador u Njemačkoj rekao je predstavnicima BMW-a, Daimlera i Volkswagena na sastanku u srijedu da bi Tramp mogao da odustane od takvih prijetnji ako EU ukine carine na uvoz američkih automobila.

Merkel je rekla da bi za to trebalo smanjiti i carine na automobile uvezene iz drugih zemalja kako nalažu pravila STO.

"Bila bih spremna da podržim pregovore o smanjenju carina, ali ne bismo to mogli napraviti samo za SAD", rekla je njamčka kancelarka.

Postojeće američke uvozne carine na automobile iznose 2,5 odsto, a na kamione 25 odsto. EU ima carine od 10 odsto na automobile uvezene iz SAD-a.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.