Merkelova: Projekat „Severni tok 2“ je važan i dosta znači za Berlin

Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2018, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Projekat „Severni tok 2“ je važan i dosta znači za Berlin

Projekat "Severni tok 2" je važan i dosta znači za Berlin, izjavila je nemački kancelar Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Litvanije Dalijom Gribauskajte i premijerima tri baltičke zemlje.

„Priznajem da mi je poznat kritički stav baltičkih zemalja. Za Nemačku je politika energetike diversifikovana, mi uvozimo gas iz Norveške, Holandije, Rusije. Suočavamo se s problemima u ostvarivanju dogovora o klimi, naša potreba za gasom će zapravo rasti. Projekat ’Severni tok 2‘ će, čini mi se, biti značajan i važan za nas“, rekla je Merkelova.

Pri tome ona je naglasila da Ukrajina i dalje treba da bude zemlja za tranzit gasa.

"Drago mi je što će komesar Ševčovič učestvovati u pregovorima sa Rusijom i nadam se da će se to dogoditi u budućnosti. Ako imamo projekat `Severni tok`, onda ćemo moći da realizujemo projekat `Severni tok 2`, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ona se nada da će se realizovati i projekat turskog gasovoda.

Zauzvrat, Gribauskajte je izjavila da je položaj Viljnusa i dalje isti.

"Mi posmatramo ovaj projekat kao geopolitički. a ne kao komercijalni ili energetski projekat. Naš pogled zasniva se, nažalost, na ne dobrom iskustvu. Znamo šta znači zavisiti od jednog izvora energije iz Rusije", rekla je predsednik Litvanije.

Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Litvanija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.