Merkelova: Mnoga evropska preduzeća moraju da napuste Iran zbog sankcija SAD

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2018, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Mnoga evropska preduzeća moraju da napuste Iran zbog sankcija SAD

 
Mnoga evropska preduzeća moraju da napuste Iran zbog američkih sankcija, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa premijerom Državnog saveta Kine Li Kećijangom.

U isto vreme, ona je naglasila da Nemačka poštuje Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu.

"Što se tiče sporazuma o Iranu, to svakako nije idealno, ali druge opcije su još nestabilnije", rekla je Merkelova.

Početkom maja Donald Tramp najavio je povlačenje zemlje iz Sporazuma. On je optužio Teherana za obogaćivanje uranijuma i razvijanje zabranjenog oružja, suprotno uslovima sporazuma, nakon što je Izrael objavio da ima "relevantne" obaveštajne podatke.

Tramp je takođe naredio da se odmah počne obnova sankcija protiv Irana. Kritični sektori iranske privrede, uključujući energiju, petrohemiju i finansije, naći će se pod ograničenjima.

Obnovljene sankcije će obuhvatati i treće strane, odnosno druge zemlje koje posluju sa Iranom. Jedno od glavnih pitanja je da li će američki saveznici ispuniti ove uslove.

Preostale zemlje - garanti sporazuma osudile su odluku Trampa, ističući opasne posledice.

Iranski predsednik Hasan Rohani, zauzvrat je rekao da Teheran za razliku od SAD-a uvek ispunjava svoje obaveze, što je potvrđeno od strane stručnjaka iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Agencija je u svih deset izveštaja potvrdila da Iran poštuje Sporazum, kao i sve druge zemlje koje su pregovarale o sporazumu.

Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.