Izvor: Radio 021, 17.Avg.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel zahvalila građanima istočne Evrope za pad Berlinskog zida i ujedinjenje

Nemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila je građanima zemalja bivšeg istočnog bloka, a posebno Mađarske, za doprinos ujedinjenja dveju nemačkih država.

"Granica između Austrije i Mađarske 19. avgusta 1989. otvorena povodom 'panevropskog piknika' i 700 građana DDR-a je tu priliku iskoristilo za bekstvo na Zapad. Mi ćemo Mađarskoj uvek biti zahvalni za taj doprinos nemačkom ujedinjenju", rekla je Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u video-podkastu.

Ona je kazala da to što se dogodilo tog dana, koji je bio "veliki korak ka padu Berlinskog zida" nekoliko nedelja kasnije, ne bi bilo moguće bez delovanja građana Mađarske, tadašnje Čehoslovačke i Poljske.

"Građani Istočne Evrope su omogućili da se dogodi čudo ujedinjenja", rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka u ponedeljak putuje u Mađarsku gde će učestvovati u proslavi 30. godišnjice pada "Gvozdene zavese". Ona će u pograničnom mestu Šopronu, na severozapadu Mađarske, zajedno s premijerom Viktorom Orbanom, prisustvovati ekumenskoj misi.

Merkel je Mađarsku poslednji put posetila 2014. godine. Odnosi Berlina i Budimpešte su se pogoršali po dolasku nacionalno-konzervativnog premijera Orbana na vlast i njegovog čestog protivljenja politici Berlina, posebno u vezi s politikom prema izbeglicama, a neslaganja ima i zbog proruske tendencije Mađarske.

"Razlike u pogledima na izbegličku politiku postoje i dalje", rekao je predstavnik Vlade Nemačke za štampu, Štefan Zajbert najavljujući u saopštenju posetu Angele Merkel, rekavši da ona "putovanjem u Mađarsku želi da istakne koliko ceni mađarski doprinos ispunjavanju sna jedne slobodne Nemačke".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.