Merkel zadovoljna odlukom SPD: Mnogo je još posla pred nama

Izvor: N1 televizija, 21.Jan.2018, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel zadovoljna odlukom SPD: Mnogo je još posla pred nama

Nemačka kancelarka i predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel izrazila je olakšanje i zadovoljstvo pristankom Socijaldemokratske stranke (SPD) na početak konkretnih pregovora o formiranju koalicione vlade.

Međutim, zbog otpora SPD-ove baze, očekuju se mukotrpni pregovori.

"Zadovoljni smo time što je SPD na svom kongresu u Bonu odlučio da uđe u pregovore o formiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koalicione vlade s Unijom CDU/CSU", rekla je Merkel.

Ona je još jednom istakla kako Unija CDU/CSU želi formiranje stabilne vlade u Nemačkoj. Pritom je naglasila da je dokument koji su Unija CDU/CSU i SPD dogovorili nakon pripremnih razgovora prošle nedelje "okvir" koalicionih pregovora.

"Mnogo je još posla pred nama", zaključila je Merkel.

Horst Sehofer, predjednik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), manjeg partnera unutar Demohrišćanske unije, takođe je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je SPD ipak pristao na početak konkretnih pregovora o formiranju novog izdanja tzv. "velike koalicije" te najavio mogućnost da se čelnici triju stranaka nađu već sutra kako bi razmotrili dalji plan pregovora.

Na vanrednom stranačkom kongresu čelnici SPD-a su unutarstranačkim protivnicima pregovora, koji smatraju da u pripremnom dokumentu nema dovoljno socijaldemokratskih elemenata, obećali kako će to biti promenjeno tokom samih pregovora. Još je pre dogovoreno da na kraju pregovaračkog procesa koalicioni ugovor mora još glasanjem prihvatiti i stranačka baza SPD-a.

No iz same Unije dolaze signali kako će taj dokument biti temelj daljih pregovora.

"Za nastavak pregovora kao temelj važi ono što smo na početku razgovora dogovorili. Neće biti naknadnih promena", rekao je u nedelju potpredsednik CDU-a Tomas Strobel.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.