Merkel najavila povlačenje s čela CDU, ostaje kancelarka do kraja mandata

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2018, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel najavila povlačenje s čela CDU, ostaje kancelarka do kraja mandata

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas da se neće opet kandidovati za predsednicu Hrišćansko demokratske unije (CDU) posle lošeg izbornog rezultata na pokrajinskim izborima u Hesenu, ali namerava da ostane na čelu vlade do isteka aktuelnog mandata.

Agencija DPA prenela je da su izvori u CDU-u rekli da se Merkel, koja je na čelu konzervativaca od 2000, neće ponovo kandidovati za tu funkciju na stranačkim izborima u decembru.

Izvori >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su takođe rekli da je Merkel na sastanku s liderima CDU rekla da joj je ovo poslednji mandat, o čemu se uveliko spekulisalo, ali ona to dosad nije javno rekla.

Sadašnji mandat Angele Merkel ističe krajem 2021. godine, pošto je vlada obrazovana u martu nakon šestomesečnog natezanja u postizbornim pregovorima o obrazovanju vlade koju od tad potresaju krize.

Njen četvrti mandat bi, međutim, mogao da bude znatno skraćen pošto je Socijaldemokratska partija (SPD), manjinska stranka u vlasti na saveznom nivou, zapretila da će napustiti koalicionu vladu ako se nešto ne promeni.

Od saveznih parlamentarnih izbora u septembru prošle godine konzervativci, ali i SPD dobijaju značajno manje glasova nego na prethodnim izborima, pritisnuti s jedne strane ekstremnodesničarskom Alternativnom za Nemačku (AfD) i s druge strane Zelenima s umerene levice.

Na jučerašnjim izborima u Hesenu, CDU je osvojila najviše glasova - 27 odsto glasova, ali je to za više od 11 odsto manje nego na prethodnim izborima. Drugo mesto dele Zeleni i SPD sa 19,8 odsto glasova, čime je glavna stranka levice izgubila skoro 11 odsto glasova, dok su ekolozi porasli za skoro devet odsto.

Najveći rast je imala AfD sa 13,1 odsto glasova, čime je prvi put ušla u taj pokrajinski parlament, budući da je na prethodnim izborima imala 4,1 odsto glasova čime nije prešla izborni prag. Liberali FDP su dobili 7,5 odsto glasova, a Levica 6,3 odsto glasova.

SPD je ponovo zabeležila veliki pad kao i na izborima za bavarski parlament prošlog meseca. Ta stranka kao manjinski partner u vlasti ne uspeva da nametne svoju politiku i prema izbornim rezultatima bi se moglo zaključiti da njeni glasači polako prelaze ka Zelenima.

Predsednica SPD-a Andrea Nales posle izbora u Hesenu rekla je da je "neprihvatljivo je stanje u kojem se nalazi vlada" i da su "stalni sukobi" u Berlinu "veoma značajno doprineli" lošem rezultatu na izborima Hesenu.

U posleratnoj istoriji Nemačke, Merkel je zasad na trećem mestu po dužini mandata. Najduže je vladao konzervativac Helmut Kol - 16 godina i 26 dana, a zatim njegov strančki kolega i zapravo osnivač CDU-a Konrad Adenauer - 14 godina i 30 dana.

Merkel je zasad na vlasti 12 godina i 340 dana. U slučaju da ostane do kraja mandata, mogla bi ugroziti Kolov rekord.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Merkel se neće ponovo kandidovati ni za lidera CDU, ni za kancelarku

Izvor: Beta, 29.Okt.2018

Nemačka kancelarka Angela Merkel neće više biti na čelu svoje Hrišćansko-demokratska unija (CDU), javljaju danas nemački mediji posle poraza stranke na lokalnim izborima.Izvori u stranci navode da se Angela Merkel, koja predsedava CDU od 2000, neće ponovo kandidovati za tu funkciju na stranačkim...

Nastavak na Beta...

Ko bi mogao da nasledi Merkel? Troje kandidata za lidera Hrišćansko-demokratske unije CDU

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2018

Nemački ministar zdravlja Jens Špan, inače kritičar kancelarke Angele Merkel, rekao je danas kolegama konzervativcima da želi da nasledi Merkelovu na mestu lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU), javlja Rojters pozivajući se na stranačke izvore...Špan (38) je odluku o kandidaturi na čelo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Merkelova se neće ponovo kandidovati za predsednika CDU-a

Izvor: RTV Pink, 30.Okt.2018, 02:57

Nemačka kancelarka Angela Merkel neće se ponovo kandidovati za predsednika vladajuće stranke CDU, navodi se u saopštenju te streanke. Informacija dolazi dan nakon što joj je stranka na lokalnim izborima pretrpela još jedan poraz.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.