Merkel ostaje - fijasko velikih partija, desnica u naletu

Izvor: B92, 24.Sep.2017, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel ostaje - fijasko velikih partija, desnica u naletu

Berlin -- Demohrišćani Angele Merkel osvojili su 33,2 odsto glasova na izborima za Bundestag. Drugi je SPD sa 20,8 odsto glasova, a "pobednici" izbora su AfD sa 13,1%.

Liberali su osvojili 10,4 odsto, Zeleni osvojili 9,2%, a Levica 8,2 odsto.

U ovom odnosu snaga Merkelova će ostati kancelarka, ali pitanje je u kojoj koaliciji.

Međutim, demohrišćani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Angele Merkel osvojili su znatno manje glasova nego što je očekivano, dok SPD ima najgori rezultat u istoriji.

Ukoliko se pogledaju rezultati prethodnih izbora, velike partije su na ovim izborima osvojile znatno manje glasova. Demohrišćani 8% odsto manje, SPD 5,5% manje, dok su desničari AfD-a osvojili čak 8% više glasova nego ranije.

U Bundestag ulazi šest lista, a matematički i politički ostaju moguće samo dve koalicije: ili nastavak Velike koalicije CDU/CSU i SPD, ili Jamajka koalicija (CDU/CSU, FDP, Zeleni), piše "Dojče vele".

Međutim, ubrzo nakon objavljivanja prvih rezultata oglasili su se iz SPD navodeći da će ići u opoziciju, tako da "Velika koalicija" nije opcija, već je prva opcija "Jamajka koalicija" koja do sada nije isprobana na nacionalnom nivou.

Reč je o koaliciji koju bi činile stranke u boji zastave Jamajke - crni (demohrišćani), žuti (Liberali) i Zeleni.

Odluka SPD takođe znači da desničarska AfD neće biti glavna opoziciona stranka, kako se činilo odmah posle izbora.

Merkelova se osvajanjem četvrtog mandata izjednačila sa svojim političkim ocem Helmutom Kolom.

Kako je proteklo glasanje možete pročitati u blogu B92 - OVDE.

Pročitajte još: Nema zida, ali Zapadna i Istočna Nemačka drugačije glasaju

61,5 miliona nemačkih građana sa pravom glasa biralo je novi saziv Bundestaga.

Svaki birač imao je dva glasa – prvim se glasa za direktnog kandidata u izbornoj jedinici, a drugim za stranačku listu. Tako polovina od 598 mesta u Bundestagu (299) odlazi ljudima izabranim imenom i prezimenom s tim da na kraju u parlamentu odnos snaga mora biti onakav kako je odlučeno drugim glasom.

Redovno se dešava da stranke osvoje više direktnih mandata nego što odgovara njihovom procentu i u tom slučaju se broj mesta u Bundestagu povećava. U prošlom sazivu je tako bilo 630 poslanika, a ovaj put će ih verovatno biti i više.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja predviđala su ubedljivu pobedu demohrišćana Angele Merkel, ali i da će ona izgubiti najviše glasova u odnosu na prošle izbore kada je osvojila 41,5 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prve procjene - Merkelova ubjedljivo, desničari treći

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2017

BERLIN - Prema prvim procjenama demohrišćani Angele Merkel osvojili su 32,5 odsto glasova na izborima za Bundestag. Drugi je SPD sa 20 odsto glasova...Nakon toga ide Alternativa za Njemačku sa 13,5 Liberali sa 10,5, dok su Zeleni osvojili 9,5%, a Ljevica devet...U Njemačkoj su večeras, tačno u...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.