Postignut dogovor o Bregzitu, Britanija 31. oktobra izlazi iz EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o Bregzitu, Britanija 31. oktobra izlazi iz EU

Predsednik Evropske komsiije Žan Klod Junker i premijer Velike Britanije Boris Džonson na zajedničkoj konferenciji u Briselu poručili su da je stigao trenutak za izlazak Velike Britanije iz EU, ali i za izgradnju novih odnosa između Londona i Brisela.

"Sada je trenutak da se ostvari Bregzit i da zajedno radimo na izgradnji našeg budućeg partnerstva koje može biti veoma pozitivno i za Ujedinjeno Kraljevstvo i za EU", rekao je Džonson.

On je u Briselu pozdravio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazum koji, prema njegovim rečima, omogućava da se ispune ciljevi predviđeni Bregzitom.

"To znači da Velika Britanija 31. oktobra izlazi iz EU cela i jedinstvena i da će Severna Irska i svaki drugi deo Ujedinjenog Kraljevstva učestovati u slobodnoj trgovini i zajedno odlučivati o našoj budućnosti", rekao je Džonson.

On je pozvao članove parlamenta Velike Britanije da bez odlaganja prihvate ovaj revidirani sporazum o Bregzitu, kako bi se fokusirali na potrebe britanskog naroda.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo je da postignuti sporazum, pored britanskog parlamenta, sada mora da odobri i Evropski parlament.

"Dogovor je postignut zarad naroda i mira, a ne zbog političara. Počećemo razgovore o našim budućim odnosima odmah pošto se odobri sporazum", najavio je Junker.

On je zaključio da je srećan zbog postignutog sporazuma, ali i tužan zbog izlaska Velike Britanije iz EU.

Barnije: Dogovoren uređen Bregzit i partnerstvo sa Velikom Britanijom

Glavni pregovarač EU u pregovorima o Bregzitu Mišel Barnije potvrdio je da je postignut dogovor o uređenom izlasku Velike Britanije iz EU kao i okvir za buduće odnose.

"Sada imamo fer i razumnu osnovu za uređeno povlačenje Velike Britanije iz EU i nadamo se da ćemo od 1. novembra početi da radimo na novom partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom”, poručio je Barnije.

Glavini pregovarač EU kaže da je sporazum sa Velikom Britanijom postignut nakon maratonskih tehničkih sastanka timova dve strane i potvrđen između predsednika Evropske komisije ŽŽana Kloda Junkera i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

"Sporazum na prvom mestu obezbeđuje zakonsku sigurnost u svim oblastima za građane EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji kao i za građene Velike Britanije koji žive u EU”, kaže Barnije.

On dodaje da je sporazum obezbedio i sigurnost svim drugim individuama i kompanijama na koje će uticati izlazak Velike Britanije iz EU.

”Sporazum pokriva i perioda tranzicije koji će, na zahtev Velike Britanije, trajati do kraja 2020. godine uz mogućnost produžetka uz dogovor dve strane”, kaže Barnije.

Kada je u pitanju ključna tačka sporazuma za Veliku Britaniju koja se odnosi na Protokol o Republici Irskoj i Severnoj Irskoj, Barnije naglašava da se radilo na isključivanju eventualne ”tvrde granice”, očuvanju ekonomije na celom Irskom ostrvu kao i zaštiti integriteta jedinstvenog ekonomskog tržišta EU.

Prema postignutom sporazumu Severna Irska će ostati u carinskoj oblasti Velike Britanije, ali biće i ulazna tačka u jedinstveno EU tržište i u tom smislu primenjivati određena EU pravila.

Dogovor dve strane podrazumeva i reviziju Političke deklaracija kaja date osnove za buduće odnose EU i Velike Britanije.

”Očekujemo nastavak i izgradnja prijateljskih, partnerskih i savezničkih veza”, izjavio je Barnije.

On je zaključio da će se u ekonomskom smislu EU i Velika Britanija povezati Sporazumom o slobodnoj trgovini, ali da neće biti stvaranja jedinstvene carinske unije.

"Ostvarili smo i ostvarili smo zajedno", rekao je Barnije.

Kako je preneo AP, u prvoj reakciji na postignut dogovor Barnije je kazao da se Britanija sada slaže da plati svoje finansijske obaveze Evropskoj uniji, što se procenjuje na oko 39 milijardi funti.

Da bi stupio na snagu postignuti sporazum sa evropske strane moraju da potvrde EU lideri kao i Evropski parlament.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Pozitivan razvoj ali još nije postignut dogovor o Bregzitu

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da pregovori o sporazumu o Bregzitu idu "boljim putem" nego u prošlosti ali ima još posla do njegovog postizanja..."Poslednjih dana je došlo do značajnog napretka i na boljem smo putu (nego u prošlosti) ali nismo još stigli do cilja", rekla je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kancelarka traži popust: Nemačka će biti "nesrazmerno opterećena" povećanjem budžeta EU

Izvor: B92, 17.Okt.2019

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Evropska unija treba da razmotri potencijalni popust za Nemačku u pregovorima o budžetu EU...Ona smatra da će Nemačka biti "nesrazmerno opterećena" povećanjem budžeta evropskog bloka...Povećanje budžeta Evropske unije na jedan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.