Merkel traži od Putina da smiri krizu s Ukrajinom

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Dec.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel traži od Putina da smiri krizu s Ukrajinom

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od ruskog predsednika Vladimira Putina da smiri krizu s Ukrajinom zaoštrenu zbog ruskog zarobljavanja tri ukrajinske vojna broda.

Ona se svojim stavom pridružila nekolicini drugih evropskih zemalja među kojima i Francuska.

"Naglasak je stavljen na situaciju u Siriji i situaciju između Rusije i Ukrajine oko Kerčkog moreuza i Azovskog mora", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je novinairma portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert posle kratkog radnog ručka dvoje zvaničnika u Buenos Ajresu gde učestvuju na samitu G20.

Putin je izazvao talas negodovanja zbog rusko-ukrajinskog incidenta od prošle nedelje.

Zajbert je rekao da je kancelarka ponovo izrazila zabrinutost zbog zaoštravanja krize i založila se za slobodnu plovidbu u Azovskom moru. Ona se složila s ruskim predsednikom da treba da se održe novi razgovori u okviru Normandijske grupe.

Normandijska grupa koja obuhvata Nemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu, treba da prati sprovođenje mirovnih sporazuma iz Minska, koje su te četiri zemlje potpisale u februaru 2015. godine.

Merkel: Nemačka duguje mnogo Džordžu Bušu

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je odala počast bivšem predsedniku SAD Džordžu Bušu starijem, koji je umro u 95. godini, i ocenila da je njegov doprinos ponovnom ujedinjenju Nemačke 1990. bio čista sreća za istoriju Nemačke.

"Nemačka duguje mnogo Džordžu Bušu. To je bila čista sreća u istoriji Nemačke da je on bio na čelu SAD kada se Hladni rat završavao i ponovno ujedinjenje Nemačke postalo moguće", ocenila je Merkel u telegramu saučešća poslatom predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Ona je rekla da je nemački naord u njemu imao "pravog prijatelja koji je prepoznao istorijski trenutak i pružio im poverenje i podršku", i dodala da se Nemci uvek sa zahvalnošću sećaju Džordža Buša starijeg.

Više nemačkih zvaničnika ukazalo je danas povodom Bušove smrti na njegovo "nepokolebljivo " angažovanje za ponovno ujedinjenje Nemačke 1989, među kojima predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i ministar inostranih poslova Haiko Mas.

"Nemačka će se uvek sećati i sa dubokom zahvalnošću njegovog nepokolebljivog angažovanja za ponovno ujedinjenje Nemačke. Ujedinjenje Nemačke ne bi bilo moguće bez poverenja i prijateljstva SAD i njihovog predsednika", rekao je Frank-Valter Štajnmajer u telegramu saučešća poslatom predsedniku SAD Donaldu Trampu. "Sa njim su SAD izgubile jednog velikog državnika. Nemačka oplakuje gubitak istitnskog prijatelja", dodao je Štajnmajer.

Bivši predseddnik SAD Džordž Buš, koji je bio na čelu zemlje od 1989. do 1993 umro je sinoć u 95. godini. Brojni političari, zvaničnici kao i njegovi naslednici na čelu SAD odali su mu počast.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da Evropa nikad neće zaboraviti ulogu koju je bivši američki predsednik Džordž Buš stariji odigrao u pretvaranju Evrope u bezbednije i ujedinjenije mesto posle pada Berlinskog zida i Gvozdene zavese."Smirenost predsednika Buša, njegovo vođstvo i bliske lične veze s Helmutom Kolom i Mihailom Gorbačevim bili su odlučujući u vraćanju mira i slobode tolikim ljudima širom kontinenta. Mi Evropljani ćemo zauvek to pamtiti", napisao je Junker u saoopštenju izdatom danas posle vesti o smrti Džordža Buša starijeg.

On je pohvalio Buša zbog toga što je služio svojoj zemlji "s čašču, hrabrošću i dostojanstvom" i naveo da je Buš bio porodični čovek s velikom odanošću svojoj supruzi, deci, unucima i ljudima oko njega. On je dodao da je on lično izgubio prijatelja i izrazio je saušešće porodici Buš i američkom narodu.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da je duboko rastužen na vest o smrti Džordža Bupa. On ga je u saopštenju pohvalio zbog njegove uloge u okončanju Hladnog rata s Sovjetskim savezom i zbog preuzimanja vođstva u Zalivskom ratu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.