Merkel: Nadvili se tamni oblaci nad dijalogom Beograda i Prištine

Izvor: RTS, 19.Jul.2019, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Nadvili se tamni oblaci nad dijalogom Beograda i Prištine

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su se tamni oblaci nadvili nad dijalogom Beograda i Prištine nakon što su kosovske vlasti uvele takse na srpsku robu.
Angela Merkel je, u razgovoru sa dopisnicima u Berlinu, naglasila da Nemačka ima veliki interes za evropsku integraciju "Srbije i Kosova", da se na tom putu napreduje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali, kako je podvukla, za to je potrebno obnoviti dijalog Beograda i Prištine.

Takse su dovele do nazadovanja, a ne napretka, rekla je Merkelova, podsetivši da je o tome razgovarala sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu.
"Moramo sada videti kako da obnovimo dijalog. Razgovarala sam sa Aleksandrom Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem. Još nema napretka po ovom pitanju. Ponudili smo sastanak u Parizu i još je neophodno raditi na tome", poručila je nemačka kancelarka.
Merkelova je na tradicionalnom letnjem prijemu za medije istakla da je važno da se napreduje u približavanju zemalja regiona EU, kao i da je neophodno da se na te zemlje gleda kao na deo Evrope, a srednjeročno i kao na članice EU.
"Kada se pogleda na geografsku kartu, sve zemlje Zapadnog Balkana su okružene članicama EU. U našem je interesu da države regiona dobiju evropsku perspektivu", naglasila je Merkelova.
U to, kako je rekla, spada i vizna liberalizacija za Kosovo.
Ukazala je da se Haradinaj nedavno sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Nemačke i da je neophodno da Priština, za dobijanje bezviznog režima, obezbedi još neke "sigurnosti".
"U svakom slučaju, mi stojimo iza cilja vizne liberalizacije, a kada će ona uslediti, za sada ne mogu reći", istakla je Merkelova upitana da prokomentariše izjavu Haradinaja da je pitanje samo nedelja kada će biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji.
Upitana da prokomentariše sve veći broj džamija na Kosovu i navode o protivljenju građana njihovoj gradnji, rekla je da je poznato da nije samo EU zainteresovana za uticaj u tom regionu, već i druge zemlje.
"Odluka je na stanovništvu kako na to reaguje", poručila je kancelarka Merkel.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Tamni oblaci nadvili se nad dijalogom Beograda i Prištine VIDEO

Izvor: B92, 19.Jul.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su se tamni oblaci nadvili nad dijalogom Beograda i Prištine nakon što je Kosovo uvelo takse na srpsku robu.

Nastavak na B92...

"TAKSE SU DOVELE DO NAZADOVANJA" Merkel o KiM: Tamni oblaci nadvili se nad dijalogom Beograda i Prištine!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su se tamni oblaci nadvili nad dijalogom Beograda i Prištine nakon što je tzv. Kosovo uvelo takse na srpsku robu...Merkel je, u razgovoru sa dopisnicima u Berlinu, naglasila da Nemačka ima veliki interes za evropsku integraciju "Srbije i Kosova", da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.