Makron i Merkel za brz dogovor o paketu opravka od krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2020, 20:03

Makron i Merkel za brz dogovor o paketu opravka od krize

Lideri Nemačke i Francuske, Angela Merkel i Emanuel Makron, poručili su danas da će iskoristiti svoj uticaj kako bi pomogli u pregovorima o postizanju brzog sporazuma o paketu oporavka od posledica korona virusa za 27 članica EU.

Na prvom tet-a-tet sastanku od počeka pandemije, nemačka kancelarka i francuski predsednik istakli su svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odlučnost da sarađuju kako bi vratili evropske ekonomije na pravi put, u vreme kada Nemačka preuzima šestomesečno predsedavanje EU 1. jula.

Lideri EU pokušaće da prevaziđu svoje razlike na samitu 17. i 18. jula oko predloga Evropske komisije da pozajmi 500 milijardi evra sa tržišta za novi fond za oporavak, koji će pomoći da se ponovo ožive ekonomije, koje su najteže pogođene korona virusom, posebno italijanska i španska.

Merkel je rekla da se nada da će države članice EU prevazići svoje razlike u vezi sa višegodišnjim budžetom u iznosu od više od milijardu evra, kao i u vezi sa fondom za oporavak, na samitu lidera narednog meseca, prenosi Rojters.

"Nadamo se da možemo da nađemo rešenje, iako je i dalje dug put pred nama", rekla je Merkel.

Merkelova i Makron su u maju predložili stvaranje jednokratnog fonda za oporavak u vrednosti od 500 milijardi evra, a taj predlog proširila je Evropska komisija, koja je predložila osnivanje fonda u vrednosti od 750 milijardi evra, koji bi se mahom sastojao od grantova.

Međutim, EK se suočava sa otporom pojedinih zemalja, koje se protive bespovratnim sredstvima i odbijaju da daju sredstva bez ikakvih obaveza korisnika.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u vili nemačke vlade kod Berlina, rekla da oni ne očekuju da će njihov predlog biti usvojen baš kao takav, ali da pokazuje pravac u kojem žele da se kreću.

"Kroz naš zajednički predlog za fond oporavka mi smo jasno stavili do znanja da Nemačka i Francuska žele da zajedno igraju ulogu u narednim mesecima, kojom se jasno stavlja do znanja da je Evropa naša budućnost", poručila je Merkelova.

Ona je ocenila da su očekivanja velika i dodala da Evropa nije nužno ujedinjena, kada su Nemačka i Francuska ujedinjene.

"Ali ako se Nemačka i Francuska ne slažu, onda to nije dobro za jedinstvo Evrope", naglasila je Angela Merkel.

Makron je za krizu koju je izazvao korona virus i njene ekonomske i društvene posledice rekao da je to "trenutak istine" za Evropu.

"Možemo da učinimo ovaj trenutak istine trenutkom uspeha", rekao je Makron, insistirajući na potrebi za postizanje evropskog sporazuma o ekonomskom planu oporavka.

On je dodao da će dve zemlje učiniti sve da bi se postigao dogovor o budžetu u julu.

Francuski predsednik je pozvao EU da ojača svoj suverenitet u širokom spektru oblasti, uključujući klimatska pitanja, digitalnu ekonomiju, prehrambenu industriju, zdravstvo i bezbednost.

Makron je ocenio da je korona virus otkrio krhkost i zavisnost Evrope.

Merkelova je tokom vikenda rekla da je uverena da Evropa može da prevaziđe izazove, iako korona virus i dalje predstavlja pretnju i poručila da mere za ekonomski oporavak EU treba da se donesu što je pre moguće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.