MERKEL PRIZNALA: Vojna dejstva u Libiji smanjena zahvaljujući dogovoru Rusije i Turske!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2020, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MERKEL PRIZNALA: Vojna dejstva u Libiji smanjena zahvaljujući dogovoru Rusije i Turske!

Intenzitet vojnih dejstava u Libiji smanjen je nakon održavanja konferencije u Berlinu i dogovora Rusije i Turske o primirju u toj severnoafričkoj državi, ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

- Postoje pojedinačna narušavanja primirja, ali je u celini intenzitet vojnih dejstava od održavanja konferencije i dogovora Rusije i Turske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o primirju relativno smanjen - rekla je Merkelova nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Merkelova je potvrdila da komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar nije prihvatio dokument o Libiji koji je usvojen u Berlinu.

- Fajez Saradž je prihvatio 55 tačaka i primirje, a Haftar je pristao na primirje i imenovao pet ljudi za vojni komitet. On nije prihvatio 55 tačaka. Samo se složio sa primirjem - rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je navela da je cilj berlinske konferencije bilo usaglašavanje principa za rešavanje krize i dodala da sada treba raditi na tome da strane zvanično priznaju primirje u Libiji i da što je moguće pre bude održano zasedanje vojnog komiteta u Ženevi.

U Berlinu je 19. januara održan samit o Libiji, kojem su prisustvovali Haftar i njegov protivnik, predsednik Vlade nacionalne sloge Fajez Saradž. Nakon konferencije bio je usvojen dokument o principima rešavanja sukoba u Libiji, koji se sastoji iz 55 tačaka.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.