Kraj jedne ere – CDU bira naslednika Angele Merkel

Izvor: RTS, 07.Dec.2018, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj jedne ere – CDU bira naslednika Angele Merkel

Vladajuća nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) danas bira naslednika Angele Merkel, novog predsednika ili predsednicu, a time i kandidata za novog kancelara.
Kandidati su generalna sekretarka Hrišćansko-demokratska unije Anegret Kramp Karenbauer, Fridrih Merc (63) koji je predvodio partiju od 2000. do 2002 i Jens Špan (38), koji je postao ministar zdravlja u martu.

Svetski mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pišu o odlasku nemačke kancelarke i licitiraju o njenom nasledniku, a Bi-Bi-Si je objavio tekst pod naslovom "Vrhunac trke u CDU se bliži, ali i kraj jedne ere".
Bi-Bi-Si navodi da postoji osećaj da što je godina bliža kraju, tako je bliži i kraj ere Angele Merkel.
Merkelova je lider Hrišćansko-demokratska unije i kancelarka Nemačke je od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.
Kancelarka je, kako AP navodi, svoju stranku neumorno pomerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Nemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj deci i omogućavajući uvođenje gej brakova.
Ono što je ocenjuju kao najkontraverznije za Merkelovu kao lidera konzervativne stranke, jeste što je dozvolila ogroman priliv migranata, tražilaca azila u Nemačku 2015. godine, napominje agencija.

Njen naslednik biće izabran na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat.
Generalna sekretarka Hrišćansko-demokratska unije Anegret Kramp Karenbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za naslednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.
Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland. Ona je, po oceni AP, dosledno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima.
Nedavno je Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez da porekne njenu poziciju, rekavši da je imala "vrlo živahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama.
Fridrih Merc (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi "spektakularan" povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova.
Merc se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup, objašnjava AP.
Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkelova "zbacila" sa te pozicije.

Parlament je napustio 2009. godine, a poslednjih godina je radio kao advokat i šef odbora za nadzor nemačkog investicionog fonda Blekrok.
Američka agencija navodi da iako mu nedostaje iskustvo u vladi, Merc ima vrlo dobre veze u stranci, a vreme koje je proveo izvan politike, kazao je da je iskoristio kao "priliku .. da posmatra na stvari van okvira poitike i političkih odluka".
U ovoj kampanji kritikovao je "neregulisan prihvat" migranata i optužio CDU za prihvatanje jačanja desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) koja je pšrošle godine ušla u nemački parlament.
Među kandidatima je, kako se navodi i 38-godišnji Jens Špan, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu.
Špan uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mercu, što ga stavlja u poziciju "otpadnika" u ovoj trci, ocenjuje AP.

U fokus svoje kampanje stavio migracije, nazivajući ih "slonom u sobi", što je izraz za ignorisanje očiglednog.
Kao glavno pitanje vidi bezbednost i tvrdi da nije sve dobitak iako je ulazak migranata u zemlju znatno smanjen.
Agencija navodi da Špan ima veoma male šanse za uspeh u ovoj trci, ali da bi od same trke mogao da izvuče korist pri sledećoj promeni koja može da usledi u vođstvu partije.
Ko god da postane novi lider Hrišćansko-demokratska unije, želeće da ispuni obećanja kako bi izoštrio profil stranke koja je samo sa sestrinskom bavarskom partijom Hrišćansko-socijalnom unijom (CDU) bila uspešno najdoslednija politička snaga u posleratnoj Nemačkoj, navodi agencija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ANGELA MERKEL DOBIJA NASLEDNIKA: Čeka se Merc?

Izvor: Večernje novosti, 07.Dec.2018

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel u petak dobija naslednika na mestu lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU) NEMAČKA kancelarka Angela Merkel u petak dobija naslednika na mestu lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU). U Hamburgu, 1.001 delegat partije čija baza broji...

Nastavak na Večernje novosti...

Njemački konzervativci glasaju o nasljedniku Merkel

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2018

Njemačka konzervativna hrišćansko demokratska unija (CDU) danas glasa o naslijedniku Angele Merkel na mjesto lidera stranke, a troje stranačkih čelnika su glavni kandidati za tu funkciju. Dok ankete među stranačkim članstvom pokazuju da Annegret Kramp-Karrenbauer vodi u utrci za izbor stranačkog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"KRAJ JEDNE ERE" Odluka o nasledniku Angele Merkel je PRED VRATIMA

Izvor: Press, 07.Dec.2018

Vladajuća nemačka Hrišćanskodemokratska unija (CDU) danas će birati naslednika Angele Merkel, novog predsednika ili predsednicu, a time i kandidata za novog kancelara. . Foto:Blic. Svetski mediji piššu o odlasku nemačke...

Nastavak na Press...

ODLUČENO Ona je NASLEDNICA Angele Merkel

Izvor: Blic, 07.Dec.2018

Anegret Kramp-Karenbauer izbarana je za novog lidera Hrišćansko demokratske stranke na kogresu u Hamburgu.

Nastavak na Blic...

"MALA MERKEL": Ona je nasledila "majku Evrope" (FOTO)

Izvor: Mondo, 07.Dec.2018

Bliska saveznica nemačke kancelarke Angele Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer izabrana je danas za novu liderku Hrišćansko demokratske unije (CDU)...Kramp-Karenbauer je pobedila u drugom krugu predvodnika desne struje Fridriha Merca, nekadašnjeg rivala Angele Merkel...Kramp-Kerenbauer je na stranačkom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.