INTERESI NEMAČKE I SRBIJE SE ODAVNO NE PODUDARAJU Milojević: Berlin je opsluživao albansku emigraciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2020, 21:28

"INTERESI NEMAČKE I SRBIJE SE ODAVNO NE PODUDARAJU" Milojević: Berlin je opsluživao albansku emigraciju

Rešavanje pitanja KiM biće politički "testament" nemačke kancelarke Angele Merkel - ocenjuje bivši diplomata Zoran Milivojević

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je da se interesi Nemačke još od pada Berlinskog zida ne podudaraju sa srpskim interesima i smatra da će rešavanje pitanja KiM biti politički "testament" nemačke kancelarke Angele Merkel.

Milivojević je rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Nemačka od početka dogadaja vezanih za sukobe na KiM imala direktno učešće i interes.

- Nemacka je prva, mimo svih, priznala nezavisnost Hrvatske i Slovenije, i to nije bilo u korist srpskih interesa - podsetio je on.

Kako je dodao, od osamdesetih godina prošlog veka, albanska emigracija je imala uporište u Nemačkoj, a u Bonu je, prema njegovim recima, bila kosovska izbeglička vlada i Nemačka je "opsluživala tu emigraciju".

On je naveo da je prvi vojni "izlazak posleratne Nemacke" bilo ucešće u sukobima u Bosni i Hercegovini, i na Kosovu i Metohiji u sklopu NATO.

Prema njegovim recima, pitanje Kosova i Metohije diže se na viši nivo, te je usledio jasan stav Nemačke da nema govora o promenama granice.

- Nemacka predsedava EU, ima interesa da ga obeleži i na tom pitanju (KiM) i daje do znanja da to pitanje ima poseban znacaj, i mora brzo da se reši. To je poruka i nama da ne insistiramo na temama koje bi bile van toga, uključujući i kompromis.

Kazao je da nije slučajno što je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao da će doći u Beograd i Prištinu i dodao da će rešavanje pitanja KiM "biti testament Angele Merkel", koja se, kako kaže, povlači iz politke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.