I Istočna Nemačka je imala gastarbajtere – postali su odbačeni i nepoželjni

Izvor: RTS, 07.Nov.2019, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Istočna Nemačka je imala gastarbajtere – postali su odbačeni i nepoželjni

Van Nemačke je malo poznato da je i u DDR-u bilo "gastarbajtera" - iz dalekih, "bratskih" socijalističkih zemalja. Zadatak im je bio da mnogo rade i ne upadaju u oči. Pad Berlinskog zida za njih je doneo mnoge probleme.
Huong Trute je sitne građe. Žurno se penje uz stepenice ka svom malom restoranu u istočnonemačkom gradiću Vernigerode. Tamo na zidu visi fotografija na kojoj je ta Vijetnamka s >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Fotografija je snimljena tokom jedne diskusije o ulozi tzv. ugovornih radnika koji su zapošljavani na području bivše Istočne Nemačke.
Huong danas ima 62 godine, a iz Vijetnama je na rad u DDR došla 1976.
Godinu dana nakon rata u svojoj domovini, pružila joj se prilika za stručno obrazovanje u socijalističkoj Istočnoj Nemačkoj.
"Odmah sam pristala, ali nisam znala šta me čeka", kaže Huang Trute.
U sklopu programa solidarnosti između dve socijalističke zemlje, ona je u Istočnoj Nemačkoj najpre završila stručnu školu za mašinske tehničare, a nakon toga je studirala inženjersku pedagogiju.
Gosti iz dalekih zemalja živeli su u odvojenim domovima i nisu imali previše kontakata s domaćim stanovništvom.
Uprkos tome, Huong Trute i njeni zemljaci imali su osećaj da su tu dobrodošli. Komšije su im donosili cveće i voće u đački dom.
Nakon završetka programa 1981. Vijetnamci su morali da se vrate kući.
Ali DDR-u je nedostajalo stručnjaka i zbog toga je sklopljen sporazum sa Vijetnamom i ostalim socijalističkim zemljama o zapošljavanju radnika u Istočnoj Nemačkoj.
Tako se Huong Trute zajedno sa hiljadama svojih sunarodnika 1987. vratila u DDR.
Zahlađenje
Atmosfera se međutim promenila. "Ljudi su nas izbegavali. U prodavnici su nas gledali kao da smo došli iz džungle. Ona topla srdačnost je nestala", seća se Trute.
Ona i njene kolege u jednoj fabrici za preradu tekstila osećali su se izolovano.
Vlasti su im čak pretile deportacijom u slučaju da se previše mešaju s lokalnim stanovništvom. Integracija je bila potpuno nepoželjna.
Kada je 1989. pao Berlinski zid, nikome nije bilo jasno kuda s tim ugovornim radnicima.
Niko im ništa nije govorio, niko se o njima nije brinuo. Mnogi su preko noći izgubili posao, a time i krov nad glavom.
Među istočnim "gastarbajterima" zavladala je panika. "Bila sam potpuno očajna. Nisam znala šta se događa. Vladala je atmosfera Sudnjeg dana", seća se Trute.
Sporazum o vraćanju
U narednim godinama vlada, sada već ujedinjene Nemačke, svim silama je pokušavala da se reši ugovornih radnika bivšeg DDR-a.
U tu svrhu su sa zemljama porekla, u koje osim Vijetnama spadaju i Mozambik i Kuba, potpisani sporazumi o vraćanju.
Huong Trute, kao i većina njenih zemljaka, nije želela natrag u tada još veoma siromašan i nerazvijeni Vijetnam. Udala se za jednog Nemca i tako stekla pravo da ostane.
Mnogima se ta njena odluka nije svidela i to su joj otvoreno stavljali do znanja.
Nakon pada Berlinskog zida srela je, recimo, jednog lekara kod kojeg je često odlazila kada je radila i on joj je otvoreno rekao da više ovde nije potrebna, jer DDR više ne postoji.
Stranci – so u supi nemačkog društva
Otvorena mržnja prema strancma na istoku Nemačke eksplodirala je 1992. u napadima na azilantske domove u Rostoku i Hojesverdi. Huong Trute je te napade pratila na TV-u.
"Suprug je plakao i ja sam mu tada rekla da bi za nas ovde uskoro moglo da postane neizdrživo. Da ćemo možda morati da napustimo zemlju."
Uprkos svemu, ostala je u Venigerodeu. Otvorila je restoran s vijetnamskim i japanskim specijalitetima.
Osnovala je nemačko-vijetnamsko partnerstvo među gradovima preko kojeg organizuje razmenu stručnjaka između Vijetnama i Nemačke. Danas kaže da se tu oseća dobro.
Ipak, i dalje uočava neke sličnosti između vremena nakon pada zida i danas.
"Pratim razvoj događaja sa zabrinutošću, ali se nadam da će oni koji su mi dragi ostati u većini, i da neće postati opasno. To želim od sveg srca. Mi stranci smo so u supi ovog društva."
Svoj vijetnamski pasoš je zadržala. Za svaki slučaj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.