Izvor: Blic, 08.Jul.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOČEK KANCELARKE Srpsko kolce za frau Merkel, zanimljiv sastav delegacije na večeri

Najbolje iz Srbije. Ovim rečima se može opisati ono što se u Beogradu večeras sprema za nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Merkelova, najmoćnija političarka Evrope, u srpsku prestonicu stiže u kasnim popodnevnim satima, a svečani doček, sa gardistima Vojske Srbije i premijerom Aleksandrom Vučićem biće organizovan u Palati „Srbija“. Sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Merkelove, kojem će prisustvovati i njihovi spoljnopolitički savetnici Tanja Jović i Kristof Hojzgen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Potom sledi upravo ono „najbolje iz Srbije“ - večera u vili „Bokeljka“ na Dedinju. Kako saznaje „Blic“, Angelu Merkel tamo će dočekati osam srpskih folklornih grupa, koji će joj u pet minuta predstaviti narodne nošnje i igre iz Srbije. Po nalogu premijera, biće služena isključivo hrana i pića iz Srbije, od predjela, glavnog jela, deserta do vina i vode. Gostima iz Nemačke, kancelarki i njenoj delegaciji služiće se vina iz poznatih srpskih podruma Aleksandrović, Kovačević, Radovanović i Dibonis.

Sastav srpske delegacije na večeri takođe će biti zanimljiv - osim članova svog kabineta, Vučić je u „Bokeljku“ kod Merkelove pozvao još samo ministre spoljnih poslova i finansija Ivicu Dačića i Dušana Vujovića, ali i zaštitnika građana Sašu Jankovića.

Kancelarka će prespavati u hotelu „Hajat“, gde će u četvrtak rano ujutru imati radni doručak s predstavnicima nevladinog sektora u Srbiji. Kako saznajemo, sa Angelom Merkel će razgovarati Milan Antonijević (Komitet pravnika za ljudska prava), Maja Bobić (Evropski pokret u Srbiji) i Maja Stojanović (Građanske inicijative).

Vučić: Veliki dan

Dolazak Angele Merkel je veliki dan za Srbiju i veliki dan za mene lično, kaže za „Blic“ premijer Aleksandar Vučić koji će se večeras sastati sa kancelarkom.

- Uveren sam da se Srbija i naša Vlada svojim radom nisu obrukali i da smo svojim zalaganjem, odgovornošću i ozbiljnošću u merama koje sprovodimo pokazali da imamo bar malo one nemačke doze discipline i preduzetništva - ističe premijer.

Na kraju posete, takođe sutra pre podne, Angela Merkel će u Palati „Srbija“ imati kraći sastanak sa Tomislavom Nikolićem.

U svim razgovorima će dominirati tri teme - dijalog s Prištinom, otvaranje poglavlja sa EU i ekonomija. Iz više obaveštenih izvora se saznaje da će Merkelova pohvaliti ekonomske reforme, ali da će je vrlo zanimati i stanje ljudskih prava u Srbiji.

Zbog dolaska kancelarke Nemačke, bezbednost će biti podignuta na najviši nivo i aktiviran je takozvani Plan 1. To, između ostalog, podrazumeva oko 2.000 policajaca na ulicama Beograda i razmeštanje više od stotinu snajperista na maršruti kretanja nemačke gošće.

Dobra volja za dogovore

Kako navode diplomatski izvori „Blica“, Merkelova ne može da dozvoli da joj posle Grčke propadne još jedan EU projekat.

- Kancelarka želi napredak u dijalogu Beograda i Prištine. U Berlinu je bila veoma oštra prema Tačiju i Mustafi, kritikovala ih je zbog nespremnosti za dijalog i zapretila uskraćivanjem pomoći EU. U Beogradu se, međutim, ne očekuju oštri tonovi. Ona će izraziti razumevanje i podršku za dogovore, a isto se očekuje od srpske strane - kažu dobro obavešteni zapadni diplomatski izvori.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NAJBOLJE IZ SRBIJE: Kolce i srpski specijaliteti za Angelu Merkel

Izvor: Kurir, 08.Jul.2015

Najbolje iz Srbije. Ovim rečima se može opisati ono što se u Beogradu večeras sprema za nemačku kancelarku Angelu Merkel..Merkelova, najmoćnija političarka Evrope, u srpsku prestonicu stiže u kasnim popodnevnim satima, a svečani doček, sa gardistima Vojske Srbije i premijerom Aleksandrom Vučićem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.