Angela Merkel u memorijalnom centru holokausta Jad Vašem

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angela Merkel u memorijalnom centru holokausta Jad Vašem

Jerusalim -- Nemačka kancelarka Angela Merkel drugog dana boravka u Izraelu posetila je memorijalni centar holokausta Jad Vašem.

Merkel je obišla muzej i prisustvovala komemorativnoj ceremoniji u prisustvu predsednika centra Avnera Šaleva. Tom prilikom je naglasila "trajnu odgovornost" njene zemlje naspram antisemitizma i ksenofobije.

Njena poseta se skoro podudara sa 80. godišnjicom kristalne noći, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 9. i 10. septembra 1938. godine kada su se dogodili zločini kojima nema ravnih.

Iz tog perioda "proističe trajna odgovornost Nemačke da sačuva sećanje na taj zločin i da se suprotstavi antisemitizmu, ksenofobiji, mržnji i nasilju", napisala je Merkel u knjizi utisaka memorijalnog centra, mesta koje posećuje skoro svaki strani vodja.

Merkel je više puta posetila Jad Vašem u prošlosti. Ona je danas položila venac u Holu sećanja, impozantnoj betonskoj konstrukciji na čijem podu su ispisana imena nacističkih logora.

Poseta nemačke kancelarke odvija se u vreme kada vlada zabrinutost zbog obnove antisemitizma u njenoj zemlji. Rast antisemitizma takođe zabrinjava i izraelsku vladu.

Iz memorijalnog centra Merkel je otišla na drugu ceremoniju u Jerusalimu gde joj je uručen počasni doktorat Univerziteta Haifa.

Merkel je sinoć stigla u dvodnevnu posetu Izraelu. Sa njom je doputovao veliki broj njenih ministara, poslovna delegacija i novi zvaničnik zadužen za borbu protiv semitizma.

Očekuje se da će njena poseta biti usredsredejna na ekonomska pitanja s naglaskom na inovacijama, tehnologiji i razvojnim projektima.

Ovo su sedme konsultacije vlada Izraela i Nemačke od kada je Nemačka uvela tu tradiciju pre deset godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.