Merkelova u Zagrebu: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 18.Maj.2019, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova u Zagrebu: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana

Berlin "načelno podržava" evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali da "pritom treba uzeti u obzir da kriterijumi moraju biti ispunjeni", izjavila je u Angela Merkel u Zagrebu posle susreta sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, prenose hrvatski mediji.
Nemačka predsedava Evropskom unijom nakon Hrvatske koja tu funkciju preuzima u prvom polugodištu iduće godine te je kao jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od svojih prioriteta odredila jačanje evropske perspektive jugoistoka Europe, navodi Hina.

Plenković je u tom kontekstu podsetio na sastanak čelnika EU i zapadnog Balkana koji će se iduće godine održati u Zagrebu na temu proširenja. 
Merkelova je rekla i da je izvesno da će se Hrvatska tokom mandata nove Evropske komisije pridružiti šengenskom prostoru i evrozoni. 
"Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Nemačka tu želi biti partner", kazala je ona.
Merkelova je u Zagreb doputovala kako bi dala podršku pred evropske izbore. U Zagrebu je i kandidat EPP-a za čelnika EK Manfred Veber.
Na predizbornom skupu HDZ-a u zagrebačkoj hali "Dražen Petrović", Merkelova je pozdravila sastanak i rekla da je veoma sretna što je u Zagrebu. Na skupu je puštena pesma Marka Perkovića Tompsona "'Lijepa li si", prenosi Jutarnji.

"Za nedelju dana imamo izbore za EP, tako da je veoma važno da se koncentrišemo na važnu stvar. Projekat Evrope je mir, pre 74 godine u mojoj domovini bio je rat, a vi dobro znate šta se desilo u Hrvatskoj u 1990-ima, što znači da je to što se desilo u Hrvatskoj tih godina, što znači održati mir, što znači da Hrvatska i Nemačka zajedno rade na izgradnji i održavanju mira", rekla je Merkelova.
Kaže da nacionalizam pokušava da uništi Evropu i da se protiv toga se moramo boriti.
"Ne zaboravimo da gradimo prosperitet za naše građane. 100.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni su most, ali moramo raditi kako bismo osigurali prosperitet Hrvata u svojoj zemlji", izjavila je nemačka kancelarka.
Nemački novinar Mekelovu je pitao kako komentariše krizu austrijske vlade i skup desničarskih populista u Milanu. Izjavila je da ne može da govori pre kancelara Kurca, ali i da je EU zajednica zemalja koje su se dogovorile sarađivati, dodavši da ima i struja koje preziru evropske vrednosti. 
Plenković je izjavio kako je hrvatska strana Merkelovoj detaljno objasnila hrvatske ambicije. 
"Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekt koji će pratiti mandat sljedeće Europske komisije. Mi ćemo kasnije za vrijeme radnog ručka detaljnije razgovarati o situaciji u susjedstvu i o strateškom programu EU do 2024", rekao je Plenković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.