Android 12 bi mogao automatski da briše memoriju koju nekorišćene aplikacije ostavljaju za sobom

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2021, 08:34

Android 12 bi mogao automatski da briše memoriju koju nekorišćene aplikacije ostavljaju za sobom

Još u januaru smo čuli o novoj i zanimljivoj funkciji koja dolazi u Androidu 12: "hibernacija aplikacije", koja bi automatski stavila dugo nekorišćene aplikacije u optimizovano skladište, čime bi se oslobodila memorija na vašem telefonu. Ova karakteristika je izgleda odmah iza ugla.

Funkcija hibernacije funkcioniše na sličan način kao i aplikacije kojima se oduzimaju dozvole nakon dužih perioda nekorišćenja, ali je mnogo direktnija. XDA je uspeo da pokrene rad na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poslednjoj procureloj verziji Android 12, pokazujući da će biti dodat novi odeljak "Nekorišćene aplikacije (eng. Unused apps)" u meniju za podešavanje informacija o aplikaciji, zamenjujući "uklanjanje dozvola ako se aplikacija ne koristi (eng. remove permissions if app isn't used)" trenutno dostupan u odeljku sa dozvolama za aplikaciju.

Android 12 will automatically hibernate unused apps to free up space https://t.co/hL250y8ViF

— XDA (@xdadevelopers) April 19, 2021

Čini se, prema dostupnim informacijama, da će biti potrebno tri meseca (ili manje od toga) da bi Android označio aplikaciju kao nekorišćenu; tada softver ima mogućnost da ih automatski postavi u ovo stanje.

Kada se proglasi nekorišćenom, aplikaciji će se ukinuti dozvole radi praktične bezbednosti, obaveštenja će biti onemogućena, a privremene datoteke (verovatno keš memorija i slično) biće izbrisane kako bi se oslobodio prostor. Pretpostavka je da bi se ove aplikacije mogle ponovo omogućiti izuzetno brzo, jer u suprotnom ne bi imalo koristi od njihovog jednostavnog deinstaliranja.

Naravno, to će biti velika blagodat za svakoga ko koristi telefon sa malom količinom dostupnog prostora za skladištenje. Ali, kao i uvek sa predstojećim i nepotvrđenim Android funkcijama, postoji i šansa da neće ući u konačnu verziju Androida 12.
Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.