Otvorena izložba Partizanka i Fragonar - Kolekcija slika Jovanke Broz

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2022, 22:05

Otvorena izložba "Partizanka i Fragonar - Kolekcija slika Jovanke Broz"

Izložba "Partizanka i Fragonar - Kolekcija slika Jovanke Broz" nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije, otvorena je danas u Galeriji Matice srpske, u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture. Na otvaranju su govorili Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i autori izložbe Nikola Ivanović i Ana Panić, dok je izložbu svečano otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kulturno nasleđe i digitalizaciju.

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske izjavila je: "Osmišljavajući program za godinu kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture, odlučili smo da ovu izložbu prikažemo u okviru programskog luka Heroine. Iskreno verujemo da će privući veliku pažnju publike kako iz Srbije, tako i iz regiona i da će ime Jovanke Broz doprineti većem interesovanju publike za ova, do sada neizlagana umetnička dela iz fonda Muzeja Jugoslavije."

Direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević, ukazala je na dugu saradnju između ove dve muzejske ustanove: "Ovo je prirodan nastavak projekta Pusen i petokraka autora Nenada Radića iz 2012. godine. Naše dve ustanove kroz ovu izložbu su pokazale plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture.“ Ana Panić, kustoskinja iz Muzeja Jugoslavije istakla je da je „ova kolekcija zapravo jedna mala zbirka uspomena koje je Jovanka Broz uspela da prenese iz predsedničke rezidencije u Užičkoj 15 nakon Titove smrti u vilu koja joj je tom prilikom dodeljena", dok je Nikola Ivanović zaključio da "ova izložba nije oda jednoj minuloj epohi, ideologiji ili kulturi. Ona je priča o svakom od nas. Priča o sećanju i zaboravljanju koji su sastavni deo života. O uspomenama sa kojima se borimo svakodnevno i koje život čine podnošljivim."

Danijela Vanušić je svečano otvorila izložbu rečima: „Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je zanimljivu ideju i uloženi trud dve institucije, i dalo bezrezervnu podršku ovom po mnogo čemu jedinstvenom projektu.“

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom. Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.

Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života. Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Stručnom konzervatorsko-restauratorskom obradom, kao i novim tumačenjem, nastala je jedna atraktivna izložba koja će biti predstavljena u Galeriji Matice srpske, a zatim i u Muzeju Jugoslavije.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kultureˮ. Prijatelji izložbe su DDOR osiguranje i KARE Design.


Pogledaj vesti o: Ana Ivanović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Galeriji Matice srpske od danas izložba "Kolekcija slika Jovanke Broz"

Izvor: Radio 021, 18.Maj.2022

U Galeriji Matice srpske večeras je, u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture, otvorena izložba "Partizanka i Fragonar, kolekcija slika Jovanke Broz".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.