U Ruskom domu obeležen Dan narodnog jedinstva

Izvor: RTS, 01.Nov.2019, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ruskom domu obeležen Dan narodnog jedinstva

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Hračenko, povodom Dana narodnog jedinstva, praznika ustanovljenog u znak sećanja na dan kada je 1612. godine ruska vojska oslobodila Moskvu, organizovao je svečanost u Ruskom domu u Beogradu.
Svečanost organizovana za rusku dijasporu u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podrazumevala je izložbu najvećeg moskovskog muzejskog kompleksa "Kolomensko–Izmailovo–Ljubljino" i koncert Državnog akademskog Severnog ruskog narodnog hora, osnovanog pre devet decenija.

Bocan-Harčenko je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da sa sunarodnicima u Srbiji, koja je kako je dodao, sa Rusijom vezana brojnim prijateljskim, istorijskim i tradicionalnim vezama, prvi put obrati i što će zajednički proslaviti taj veliki dan.
U Srbiji, kako je Tanjugu rečeno, živi oko 6.500 ruskih državaljana.
U centru izložbe "Stvaranje ruske državnosti" je bivši ruski ministar spoljnih poslova i premijer Jevgenij Primakov, njegove fotografije sa Ugom Čavezom, Žakom Širakom, Bilom Klintonom, Slobodanom Miloševićem.
Početkom nedelje, širom Rusije obeleženo je 90 godina od rođenja tog idejnog tvorca savremene ruske spoljne politike. Njemu u čast, u Ruskom domu će na Dan narodnog jedinstva biti otkrivena bista.
Postavku izložbe čine i fototipska izdanja jedinstvenih primeraka grafike, slikarstva, pisane reči i kartografije od 17. do 21. veka, koja pokazuje istoriju od nastanka do Revolucije 1917. godine. Između ostalog tu su i portreti Aleksandra III i Nikolaja II.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 2005. u čast Dana Bogorodice Kazanjske i slavne pobede ruske vojske nad Poljacima u smutnim vremenima, 4. novembar proglasio za državni praznik – Dan narodnog jedinstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.