Savet bezbednosti nije usvojio predlog Rusije o hitnoj sednici

Izvor: RTS, 26.Nov.2018, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti nije usvojio predlog Rusije o hitnoj sednici

Sedam članica Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga da se sazove hitna sednica posvećena incidentu u Kerčkom moreuzu.
Kina, Rusija, Kazahstan i Bolivija glasale su za ruski predlog, a četiri zemlje bile su uzdržane, prenela je agencija Tas.

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski optužio je Ukrajinu za planiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << incidenta i rekao da je do njega došlo jerje popularnost ukrajinskog predsednika Petra Porošenka među glasačima veoma mala.
"Kako on može da održi vlast u tim okolnostima? Veoma je jasno – organizovana provokacija i još jednom optuživanje Rusije za sve, pumpanje sopstvenih ocena i isticanje sebe kao spasioca nacije", rekao je Poljanski na vanrednoj sednici SB UN, prenosi Rojters.
Dodao je i da Rusija nikada prva nije "ispalila hitac", ali da zna kako da se zaštiti.
Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli upozorila je Rusiju da je zaplena tri ukrajinska vojna broda "sramno narušavanje suvereniteta ukrajinske teritorije" i "arogantan čin" koji međunarodna zajednica mora da osudi.
Rozmeri Di Karlo zadužena u UN za političke poslove rekla je na sednici da Svetska organizacija ne može saae da potvrdi šta se tačno desilo, ali da to preti da pogorša situaciju u i oko Ukrajine.
"Najoštrije tražimo od Rusije i Ukrajine da se uzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike", rekla je poručila je Di Karlo i dodala da je neophodno sprečiti eskalaciju sukoba sa ozbiljnim posledicama.
Ruske snage u nedelju su zaustavile i zaplenile tri ukrajinska vojna broda, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode, dok Kijev tvrdi da njihovi brodovi ništa loše nisu uradili i optužuju Rusiju za vojnu agresiju.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POLJANSKI OPTUŽIO POROŠENKA ZA INCIDENT: Kako drugačije da zadrži vlast nego da Rusiju optuži za sve!

Izvor: Kurir, 26.Nov.2018

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim Nacijama Dmitrij Poljanski optužio je danas Ukrajinu za planiranje incidenta i rekao da je do njega došlo jer je popularnost ukrajinskog predsednika Petra Porošenka među glasačima veoma mala.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.