Ruski ambasador: Nismo se mešali u Makedoniji, a drugi...

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski ambasador: Nismo se mešali u Makedoniji, a drugi...

Skoplje -- Sergej Aleksandrovič Bazdnikin, ambasador Ruske Federacije u Republici Makedoniji, izjavio za Sputnjik da je činjenica da referendum u Makedoniji nije uspeo.

Prema njegovim rečima, sam po sebi referendum kao demokratska forma izražavanja volje građana je u redu. Ali kako ističe, činjenica je da je na referendum u Makedoniji na kom se glasalo o primeni sporazuma s Grčkom o promeni imena Makedonije i članstvu zemlje u EU i NATO glasalo svega 36,9 odsto stanovnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Naravno, mi smo veoma pažljivo pratili tok i rezultate referenduma koji je održan u Makedoniji. Sada je sasvim jasno da makedonski glasači nisu izašli, jer su protiv rešenja koje pokušavaju da nametnu izvan. Očigledno da ogromna većina, skoro dvotrećinska većina građana ne misli da je Prespanski sporazum između Grčke i Republike Makedonije najbolji instrument da se prevaziđu te razlike koje postoje oko državnog imena Republike Makedonije", kazao je ruski ambasador.

"Ono što jeste činjenica, uzimajući u obzir da je na referendum izašlo samo 36,9 odsto glasača koji imaju pravo glasa, a trebalo bi da izađe 50 odsto plus jedan glasač, rezultati tog glasanja potvrđuju da je referendum nevažeći. Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pažljivo prati proces pronalaska rešenja za ovaj problem i naš principijelni stav ostaje nepromenjen — dugoročno rešenje mogu pronaći samo građani, bez nametanja spolja, strogo u okviru ustavnog i pravnog poretka. Ono se mora bazirati na širokoj javnoj podršci i mora biti bazirano na principima i normama koje su sadržane u Povelji Ujedinjenih nacija", dodao je on.

Ambasador kaže i da Rusija nije istupala sa bilo kakvim javnim izjavama u vezi sa referendumom, da se to ne bi tumačilo kao pokušaj uticanja na njegov rezultat.

"Međutim, naše zapadne kolege odabrale su sasvim suprotnu, da tako kažem, liniju ponašanja i jasno je da su oni pokušavali da se umešaju u unutrašnje stvari suverene države. Tokom septembra mogli smo pratiti dolazak velikog broja visokorangiranih državnih zvaničnika i činovnika iz Brisela i Vašingtona u Skoplje, koji su veoma otvoreno, sa velikim naporima, ubeđivali makedonske građane da se izjasne pozitivno na ovom referendumu", podsetio je Bazdnikin.

"Smatramo da se, u svakom slučaju, mnoge makedonske političke i društvene snage, uključujući predsednika Republike Makedonije, nisu izjasnile za Prespanski sporazum i istupili su protiv tog referenduma, zato što smatraju da je ono što se dešavalo i što se dešava grubi prekršaj Ustava i zakona zemlje. S tim u vezi oni imaju zamerki i na to da se referendumsko pitanje sastojalo od tri dela — ono obuhvata tri teme koje u principu ne bi trebalo da budu povezane jedna sa drugom. U svakom slučaju, mi mislimo da je referendum koji je održan 30. septembra unutrašnja stvar Makedonije, a mi u Rusiji poštujemo javno pokazno mišljenje naroda Republike Makedonije. Narod se lepo i otvoreno izjasnio", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski ambasador u Makedoniji: Zapad nametao rješenje, narod odgovorio

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Okt.2018

SKOPLJE . Sergej Aleksandrovič Bazdnikin, ambasador Ruske Federacije u Republici Makedoniji, izjavio za Sputnjik da je činjenica da referendum u makedoniji nije uspio.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.