Ruski MIP uručio protestnu notu ambasadoru Austrije

Izvor: RTS, 09.Nov.2018, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski MIP uručio protestnu notu ambasadoru Austrije

Hapšenje austrijskog pukovnika pod optužbom da je špijunirao za Rusiju, uzdrmalo je odnose dve zemlje. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu ambasadoru Austrije u Moskvi Johanesu Ajgneru. Isti potez i u Beču, koji za sada ne povlači svog ambasadora iz Rusije.
Johanes Ajgner je bio pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova zbog insistiranja Beča da je penzionisani vojni oficir osumnjičen za umešanost u špijunsku delatnost za Moskvu. Nakon toga, uručena mu je i protestna nota.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i ministar odbrane Mario Kunasek potvrdili su jutros da je državno tužilaštvo pokrenulo istragu nakon što je dobijena informacija od jedne strane obaveštajne službe da je jedan, u međuvremenu penzionisani, pukovnik austrijske vojske tokom svog aktivnog službovanja špijunirao 30 godina za Rusiju.
Za slanje informacija dobijao je 300.000 evra. Kako piše bečka štampa, Rusiju je zanimala austrijska vojska, borbeni avioni i artiljerija. Pre nego što je otkriven, dobio je nalog da sav materijal uništi, ali su austrijske vlasti to sprečile.  
Kurc je, na vanredno zakazanoj konferenciji za štampu, osudio delovanje Rusije i poručio da tako nešto nije u redu.
Reagovao je i predsednik Austrije Aleksander van der Belen, rekavši da je špijunaža neprihvatljiva i da se ovaj slučaj mora u potpunosti rasvetliti.
Austrijskom pukovniku preti maksimalna kazna od dve godine zatvora. Rusija odbacuje optužbe i podseća na pravila međunarodne komunikacije.
"Ovo je bilo neprijatno iznenađenje za mene. Nažalost, u poslednje vreme, naše zapadne kolege ne koriste tradicionalne metode i bonton, već megafonsku diplomatiju. Optužuju nas javno, a onda zahtevaju javna objašnjenja o slučajevima o kojima ne znamo ništa", rekao je Lavrov.
Zato su uručili protestnu notu austrijskom ambasadoru u Moskvi. Isti potez i u Beču, koji za sada ne povlači svog ambasadora iz Rusije. Ipak, ministarka inostranih poslova Austrije otkazuje posetu Rusiji planiranu za decembar.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaoštrava se " Rusija uručila demarš ambasadoru Austrije

Izvor: B92, 09.Nov.2018

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je protestnu notu ambasadoru Austrije u Moskvi Johanesu Ajgneru...To je učinjeno povodom optužbi o umešanosti bivšeg austrijskog pukovnika u špijuniranje u korist Rusije, preneo je TAS...Ajgner je prethodno pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova...

Nastavak na B92...

Rusija uručila porestnu notu austrijskom ambasadoru

Izvor: Blic, 09.Nov.2018

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je austrijskom ambasadoru u Moskvi Johanesu Ajgneru protestnu notu povodom optužbi da je penzionisani austrijski pukovnik godinama špijunirao za Moskvu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.