Odgovor SAD na novog ruskog ambasadora: U Beograd stiže moskovski Amerikanac?

Izvor: B92, 18.Jun.2019, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor SAD na novog ruskog ambasadora: U Beograd stiže "moskovski Amerikanac"?

Beograd -- Američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota mogao bi da zameni zamenik šefa misije SAD u Moskvi Entoni F. Godfri, piše današnja štampa.

U tom slučaju Srbija će dobiti diplomatu koji, prema zvaničnim podacima, glavno iskustvo nije sticao u regionu, piše Politika i dodaje da to ne znači da on nema i znanje.

U Godfrijevoj zvaničnoj biografiji, u kojoj ne piše njegovo godište, ali piše da ima decu od 25, 17 i 16 godina, on je zadužen za upravljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ključnim aspektima odnosa između SAD i Rusije.

S druge strane, u Beogradu je već došlo do smene u ruskoj ambasadi, kada je Čepurina zamenio ruski "specijalista za Balkan" Aleksandar Bocan Harčenko.

Od kako se prvi put čuo nagoveštaj njegovog imenovanja na mesto ambasadora u Beogradu pominjano je da je reč o osobi koja izuzetno poznaje naš region i sve probleme vezane za njega.

Kako se navodi, on je do 2017. godine imao zvanje ministra savetnika za politička pitanja, a pojedini ga smatraju i glavnim u američkoj ambasadi u Moskvi, jer su funkcije ambasadora Džona Hantsmana i njegovog prethodnika Džona Tefta svedene na reprezentativne.

Godfri je radio kao zamenik američkog ambasadora u Jerevanu od 2004. do 2007. godine, a pre toga je radio u ambasadama SAD u Zagrebu, Dablinu i Minsku.

Neposredno pre dolaska u Moskvu, bio je direktor kancelarije za Irak u birou za pitanja Bliskog istoka u Stejt departmentu, a u zvaničnoj biografiji zabeleženo je i da je 12 godina proveo u mornarici SAD, gde je njegov poslednji zadatak bio primena sporazuma o kontroli naoružanja SAD i SSSR.

Navodi se da je u privatnom sektoru Godfri radio kao robni menadžer u uvozno-izvoznoj firmi koja je poslovala sa bivšim Sovjetskim savezom.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.