Novi ambasador Rusije u Beogradu: Očigledan pritisak Zapada na Srbiju

Izvor: RTS, 01.Jul.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ambasador Rusije u Beogradu: Očigledan pritisak Zapada na Srbiju

Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan, SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održavaju tenzije u regionu, izjavio je u intervjuu Sputnjiku ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.
Aleksandar Bocan Harčenko kaže da se ti pritisci bez svake sumnje osećaju prilikom pretpristupnih pregovora koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropska unija vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

Prema njegovim rečima, ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja.
"Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije", naglasio je Bocan Harčenko.
Moskva se, kaže, nada da tenzije u vezi sa Kosovom neće prerasti u krupni konflikt.
"Nadam se da će Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu - ako se situacija ostavi po strani ona bi se mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba", dodao je Bocan Harčenko.
Dogovor Beograda i Prištine na osnovu odobrenja svetske zajednice
Ruski ambasador je kazao da se Moskva zalaže za pregovore po pitanju Kosova na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svetske zajednice u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Dodaje da samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu.
Moskva će, navodi, na sve načine tražiti da se sprovede puna istraga nakon koje bi se odgovorni za napad na ruskog pripadnika UN na Kosovu Mihaila Krasnoščekova priveli pravdi.
Ambasador Rusije u Beogradu je ocenio da je reč o "nečuvenom slučaju", da se radi o "divljaštvu", kao i da slične stvari nigde na svetu nije mogao da vidi.
"Taj incident predstavlja javnu agresiju prema građanima Ruske Federacije", kazao je Bocan Harčenko.
Navodi da je neshvatljivo da od strane EU nije stigla nikakva reakcija po pitanju napada na Krasnoščekova.
"Pokušaji da se na bilo koji način opravdaju kosovski Albanci nisu u skladu sa ljudskim pristupom prema saradniku UN, koji je uspešno obavljao svoj posao u krajnje teškim uslovima i delovao u okviru punomoćja koje su mu dale UN", istakao je Bocan Harčenko.
Ruski kredit Srbiji
Bocan Harčenko je u intervjuu rekao da su u toku pripreme na relaciji Moskva-Beograd o davanju kredita Srbiji u iznosu od 172,5 miliona evra, a sredstva će biti iskorišćena za razvoj infrastrukture.
Ta odluka realizuje se na osnovu dogovora koji je postignut tokom prethodne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.
"Reč je o izvoznom kreditu za nastavak razvoja infrastrukture, kao i za stvaranje novog dispečerskog centra za srpsku železnicu", precizirao je Bocan Harčenko.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.