Novi ambasador Rusije stigao: Što bi rekao Lenjin,bez histerije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ambasador Rusije stigao: Što bi rekao Lenjin,bez histerije

Novi ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov stigao je danas u Vašington i odmah na aerodromu reagovao na nalog Stejt departmenta Rusiji da zatvori konzulat u San Francisku kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku.

"Potreban nam je sada hladnokrvan, trezven i profesionalni tok delovanja. Kako je Lenjin govorio, nisu nam potrebni nastupi histerije. Moje kolege diplomate i ja radićemo naš posao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << profesionalno", rekao je Antonov novinarima na Međunarodnom aerodromu "Dals".

Vašington je taj potez povukao kao odgovor na to što je Moskva smanjila broj američkog diplomatskog osoblja u Rusiji.

Dopisnik agencije TAS S javio je da su Antonova, koji zamenjuje ambasadora Sergeja Kisljaka, na aerodromu u Vašingtonu dočekali viši zvaničnici ruske ambasade.

Konzulat Rusije u San Francisku saopštio je večeras da će prekinuti prijem stranaka sutra u 13 časova.

Predsednik Komiteta za međunarodna pitanja Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev rekao je danas da postoji mogućnost "asimetričnog odgovora" na zahtev SAD da Rusija zatvori Generalni konzulat u San Francisku i smanji svoje diplomatske misije u Vašingtonu i Njujorku.

Istovremeno, predsednik Komiteta Državne Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki rekao je novinarima da su, zahtevom za zatvaranje ruskog Generalnog konzulata u San Francisku, SAD počele "vrelu fazu diplomatskog rata", ali je istakao da Rusija ne bi trebalo da odgovori "simetrično" već da održi adekvatan nivo diplomatskih odnosa sa SAD.

"Siguran sam da je odgovor neophodan. I ponavljam da u ovom slučaju možda neće biti simetričan", napisao je Kosačev na svojoj stranici na Fejsbuku.

On je, pritom, istakao potrebu da se nastave težnje ka apsolutnoj simetriji u potezima.

"Ako osoblje našeg Generalnog konzulata u San Francisku bude moralo da se vrati kući - Amerikancima se mora predložiti da opozovu isti broj članova svog osoblja iz misija u Rusiji", naveo je Kosačev.

Slucki je ocenio da je zahtev za zatvaranje konzulata veoma nepravedan potez i da to znači da SAD objavljuju "vrelu fazu diplomatskog rata".

"Zatvaranje jedne strane misije je mnogo ozbiljnije nego proterivanje diplomata ili čak nezakonito oduzimanje diplomatske svojine", istakao je Slucki.

On je, međutim, naglasio da iako potez SAD smatra provokativnim i očito neosnovanim, "Rusija ne bi trebalo da pruži simetričan odgovor, već naprotiv - da učini sve kako bi održala adekvatan nivo diplomatskih odnosa sa SAD kao preduslov za glavni element globalne stabilnosti".

SAD su ranije danas naložile Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku kao odgovor na to što je Moskva smanjila američko diplomatsko osoblje u Rusiji.

Stejt department je saopštio da je ta odluka doneta "u duhu reciprociteta", dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote 2. septembra.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas žaljenje, tokom telefonskog razgovora sa američkim kolegom Reksom Tilersonom, zbog "eskalacije tenzija" nakon odluke Vašingtona da zatvori ruski konzulat u San Francisku i još dva objekta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Moskva će pažljivo izanalizirati nove mere koje su objavili Amerikanci, nakon čega će biti saopštena naša reakcija", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi ambasador Rusije u SAD: Što bi rekao Lenjin, bez histerije

Izvor: RTS, 31.Avg.2017

. Anatolij Antonov, koji je imenovan za novog ambasadora Rusije u SAD stigao je u Vašington i odmah je na aerodromu reagovao na nalog Stejt departmenta Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.