Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2019, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka i Francuska „pozdravljaju dobre odnose Srbije i Rusije dok god se ne kose sa vrednostima EU“

Nemačka i Francuska pozdravljaju dobre odnose Srbije i Rusije dok god se ne kose sa evropskim putem, poručili su ambasadori tih zemalja u Srbiji Tomas Šib i Frederik Mondoloni, uz ocenu da bi Srbija mogla da se pridruži EU do 2025.
U intervjuu za  „Blic“, francuski ambasador Frederik Mondoloni je primetio da su u prethodnim godinama srpske vlasti "uložile vidne napore da pozovu u posetu i dočekaju lidere glavnih zemalja partnera". „Mislim da je poseta predsednika Putina pokazala volju srpskih vlasti da pokažu dugogodišnje pozitivne odnose između Srbije i Rusije. Francuska pozdravlja te dobre odnose dok god oni nisu u kontradikciji sa strateškim opredeljenjem Srbije da se priključi EU, što podrazumeva neophodne reforme i poštovanje vrednosti pravila Evropske Unije“, kazao je on. Nemački ambasador Tomas Šib je pozdravio činjenicu da Rusija i Srbija imaju dobre odnose. Dva ambasadora su u istom intervjuu najavila skorašnje posete francuskog predsednika Emanuela Makrona i eventualno nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu. „Bilo nam je žao što je poseta predsednika Makrona morala da bude odložena. Ipak, insistiramo na toj poslednjoj reči — odložena, jer naš predsednik je i dalje posvećen tome da poseti Srbiju. Sada predano radimo na tome da nađemo novi datum što je pre moguće“, rekao je Mondoloni. Šib je podsetio da u Srbiju redovno dolaze delegacije nemačkih poslanika i ministara sa saveznog nivoa, kao i iz raznih pokrajina, i ujedno izrazio nadu da će uskoro i savezna kancelarka Angela Merkel ponovo doći u posetu Srbiji. Na pitanje da li se može očekivati neki datum kad je reč o proširenju EU na Zapadni Balkan, Mondoloni podseća da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo 2025. kao moguću godinu priključenja Srbije EU, ako reforme budu sprovedene, a da je istovremeno Makron naznačio da do novog proširenja može doći nakon što EU bude reformisana. „Ta dva cilja nisu u kontradiktornosti. Za predsednika Makrona reforma EU treba da se odvija tokom nekoliko narednih godina. Tokom tog perioda Srbija treba da nastavi da ulaže napore kako bi se i sama reformisala. Ukoliko potrebni napori budu sprovedeni brzo na obe strane, Srbija bi mogla da se pridruži EU do 2025“, kaže francuski ambasador.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.