Nebenzja: Rezolucija UN ne zabranjuje Iranu lansiranje raketa

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebenzja: Rezolucija UN ne zabranjuje Iranu lansiranje raketa

Rusija se protivi istrazi sekretarijata UN iranskog balističkog programa bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, izjavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.
„Nekoordinisane inspekcije ili nadzor sekretarijata, bez obzira da li su diktirane nekim razmatranjem, treba jednom za svagda zaustaviti. Izveštaj ne treba da sadrži informacije iz otvorenih izvora, kao ni veze sa neproverenim ili svesno neproverljivim informacijama koje pružaju pojedine zemlje, a posebno kada se one ne dostavljaju članovima Saveta“, rekao je Nebenzja na zasedanju Saveta bezbednosti UN. On je izrazio sumnju u nivo spremnosti specijalista, njihove mandate, status njihovih poseta, kao i „ovlašćenja da izvlače neke zaključke“. Stalni predstavnik Rusije u UN je naveo da Rezolucija UN ne zabranjuje Iranu lansiranje raketa, a nema dokaza o nuklearnoj komponenti ovih testova. On je podsetio na sadržaj Rezolucije SB UN 2231 o raketnom programu Irana. „(U Rezoluciji) Iranu postoji samo poziv da se ne sprovede aktivnost vezana za balističke rakete, napravljene tako da mogu da nose nuklearno oružje. Sve u svemu, raketna lansiranja nisu zabranjena i nema dokaza koji potvrđuju njihovu moguću nuklearnu komponentu“, istakao je on. Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja tumače Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 2231 na takav način da ona zabranjuje Iranu lansiranje raketa. Rusija skreće pažnju na činjenicu da tačna formulacija sadrži samo odgovarajući poziv. On je dodao da se Rusija u potpunosti slaže sa pozivom generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za očuvanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana sa Iranom i protivi pokušajima da se sa njim povežu druga pitanja, uključujući i raketni program Irana. „U potpunosti se slažemo sa ocenom generalnog sekretara (UN) u izveštaju, da je odluka SAD da izađe iz Sveobuhvatnog akcionog plana i ponovno uvođenje jednostranih sankcija protiv Irana ozbiljan izazov, koji ne doprinosi postizanju ciljeva postavljenih Planom i Rezolucijom 2231 (SB UN). Pridružujemo se pozivu generalnog sekretara za obezbeđivanje očuvanja ovog jedinstvenog sporazuma koji ima fundamentalno značenje za međunarodnu i regionalnu bezbednost“, istakao je Nebenzja. On je naveo da pitanja koja ne ulaze u ovaj sporazum, ne treba da budu povod za njegovo raskidanje.  Jedini put da se Zajednički akcioni plan očuva, jeste dobrovoljno ispunjavanje njegovih uslova od strane preostalih učesnika, uključujući i Iran, zaključio je stalni predstavnik Rusije u UN.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.