Nakon Lavrova i Harčenko: Rešenje za KiM isključivo u interesu Srbije i po R 1244

Izvor: KMnovine.com, 23.Avg.2020, 15:47

Nakon Lavrova i Harčenko: Rešenje za KiM isključivo u interesu Srbije i po R 1244

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio da je jedino i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. 




On je rekao da je rešenje kosovskog pitanja samo ono koje će biti podržano od Saveta bezbednosti UN, a kakvo moguće rešenje može >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << da bude, zasad niko ne zna.

Bocan-Harčenko je naglasio da zvanična Moskva ne priznaje Kosovo koje je kvazidržava.


"Rusija ne priznaje Kosovo, jer je proglašenje nezavisnosti bilo jednostrano, posle korišćenja snage, nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SB UN. Razgovori su bili prekinuti. Kao rezultat, Kosovo je kvazidržava, ne obavlja funkcije... Ostaje teritorija sa mnogo problema, ostaje crna rupa, izvor terorizma i zločina. Administracija privremenih institucija nije funkcionalna i efikasna", rekao je Bocan-Harčenko ono što se i od srpske vlasti uporno prećutkuje i pogrešno predstavlja.
Govoreći o rešenju za kosovsko pitanje, on je naveo da je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

"Za nas je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, odnosno samo ono rešenje koje će biti podržano od Saveta bezbednosti UN. Kakvo moguće rešenje može da bude, zasad niko ne zna. Rezultat se nazire tokom uzastopnog pravičnog dijaloga. Mi smo protiv nametnutih odluka. Stav koji je sada Priština zauzela - samo priznanje nezavisnosti i ostalo nas ne brine, neće dati nikakav napredak. Takav pristup je neophodno promeniti i Priština mora izaći sa konstruktivnim stavom", objasnio je Bocan-Harčenko.

Separatisti sa Kosova i Metohije koji su živo nasleđe onoga što je i ruski ambasador pomenuo - terorizma i mafije, nisu u stanju da izađu sa bilo kakvim konstruktivnim predlogom jer nije reč ni o kakvim civilizovanim političarima ili intelektualcima već o zločincima čije krvave ruke uvrnute i na leđima čvrsto drži Amerika. A ona polako ali sigurno gubi poziciju vodećeg i najuticajnijeg faktora u svetu. To mesto mora da deli kako sa Kinom tako i sa Rusjom i to naročito sa njom jer ona i jeste jedan od kreatora i garanta Rezolucije Ujedinjenih nacija 1244.

To je u nekoliko navrata rečeno a i polovinom juna kada je u Beogradu boravio ministar inostarnih poslova Rusije, Sergej Lavrov koji je to ponovio i pre dva dana.Ministar sppoljbih poslova Sergej Lavrov izjavio je pre dva dana da pregovori o budućim odnosima Beograda i Prištine mogu biti uspešni isključivo ukoliko se budu poštovali zakonski interesi kosovskih Srba, bez ucena i uvrtanja ruku jedne strane.

Lavrov je u intervjuu za list „Rad“ (Trud), politički vrh Kosova i Metohije, poput ruskog ambasadora, nazvao pravim imenom - kvazidržavom i naglasio da oni ignorišu međunarodno pravo, kao i zakonske zahteve i interese Srbije i srpskog naroda, pokušavajući da legalizuje svoje postojanje.


„Danas je dijalog u stagnaciji. U međuvremenu nije pronađena alternativa za njega, bez obzira koliko bi neko voleo da se preseče ovaj Gordijev čvor. Brisel i Vašington sada pojačavaju svoje aktivnosti kako bi ponovo pokrenuli pregovarački proces. Važno je zapamtiti da je potreban ozbiljan razgovor o budućim odnosima Beograda i Prištine“, rekao je Lavrov.

On je naglasio i da bi spoljna pomoć u dijalogu trebalo da se odvija „bez ucena i uvrtanja ruku jedne strane uz istovremeno podsticanje sumnjivih apetita druge strane“.
 




„Alternativa dijalogu bila bi izuzetno opasna za sve“, dodao je Lavrov.


Lavrov je istovremeno podsetio da je dijalog započet 2010. godine uz posredstvo EU, ali da se zacrtani put do obostrano prihvatljivih sporazuma, posebno u vezi sa osiguranjem bezbednosti Srba na Kosovu, nije ostvario zbog poteza kosovskih Albanaca.Ovakav stav jeste do sada najbolja prilika da se svet, ali naročito kosovski Albanci i separatisti, privedu "k' poznaniju prava" i to više uopšte ne izgleda tako nemoguće.
Ili ćemo dozvoliti da Aleksandar Vučić o svemu odluči sam i tako pokoleba i podršku Rusije koja nije bila jača u poslednjih nekoliko decenija?
U međuvremenu je sastanak u Vašingtonu, na kome je Vučić trebalo da se sretne sa predstavnicima albanskih separatista, odložen za 4. septembar.



PROČITAJTE JOŠ:  Mihajlo Makić: Braćo Srbi, uzdajmo se u se i u naše prijatelje Kineze i RuseNajveći srpski pesnik Petar Petrović Njegoš je napisao „U dobru je lako dobro biti,na muci se poznaju junaci". Danas se svet kao i Srbija suočava sa još jednim neprijateljem koji je nevidljiv, ali opasan a za starije osobe smrtonosan. Tako tvrde stručnjaci a prihvataju političari. Taj virus se zove korona.


PROČITAJTE JOŠ: 
NP ''Otadžbina'': Koliko god se Vučić batrgao, Rusija neće dozvoliti da KiM postane državaIzjava Dragana Šormaza data televiziji N1 da je Rusija sama sebe isključila iz pregovora na relaciji Beograd-Priština u najmanju ruku je čudna i neobična. Ovaj visokopozicinirani kadrovik SNS-a i poslanik u Skupštini Srbije još kaže da Rusija sem što ima nuklearno naoružanje više ne predstavlja nikakvu čak ni regionalnu silu i da ona nema šta da se pita po pitanju rešavanja statusa južne srpske pokrajine.


PROČITAJTE JOŠ:  Svedočanstvo Ivana Jastrebova o rasrbljavanju na KiM: Putovanje kroz srpski pakaoPut kroz pomrčinu neznanja i nerazumevanja srpske prošlosti odnedavno je bolje osvetljen novim lučama sa starih putovanja ruskog naučnika i diplomate Ivana Jastrebova. On je u 19. veku s revolverom u džepu preduzimao riskantna istraživanja nestajuće srpske baštine na prostoru Kosova, Metohije, Makedonije i Albanije.




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.