Ambasada Ruske Federacije: Vreme da se BiH oslobodi spoljnog uplitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2020, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada Ruske Federacije: Vreme da se BiH oslobodi spoljnog uplitanja

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je danas povodom zajedničke izjave Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH da zastupa stav da je vreme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH, kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, izaziva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ozbiljnu zabrinutost.

"Ne možemo da ne primetimo da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povređena. Ubeđeni smo da se to ne sme zanemariti - ključ za prosperitet BiH je komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa", ističe u saopštenju, prenela je RTRS.

U Ambasadi Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprineti ni jačanju međusobnog razumevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

"U tom kontekstu posebnu pažnju zaslužuje tema spoljnog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i strane sudije u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda", stoji u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da je ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od spoljnjeg protektorata.

Ambasada Rusije u BiH poziva sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom u skladu sa dejtonskim principima ravnopravnosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa.

"Smatramo da takav postupak u trenutnim uslovima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesima nijedne od strana", ističe se u saopštenju.

Upravni odbor PIK-a izrazio je bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navedeno je u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi članova Upravnog odbora PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija.

Iz PIC su dodali da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

Ivancov: Rusija deluje kao ravnopravan i pošten partner

"Rusija nikome ne preti niti nameće svoju volju, već deluje kao ravnopravan i pošten partner", izjavio je u Sarajevu ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je obraćajući se na prijemu povodom 23. februara - Dana branilaca otadžbine, kojem su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, rekao da ovaj praznik odaje počast onima koji su kroz istoriju hrabro branili i nastavljaju da brane granice Rusije od spoljnih pretnji.

"Na žalost, u svetu je i dalje prisutna konfrontacija. I dalje smo svedoci pokušaja korišćenja metoda vojnog i ekonomskog pritiska, akcija u duhu arhaične logike zadržavanja linija podele i geopolitičkih igara", rekao je Ivancov, prenela je RTRS.

Upozorio je na urušavanje okvira međunarodne bezbednosti, koja je građena decenijama jer je, nakon likvidacije Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane, nestao i Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa, a odbijen je i ruski predlog za uvođenje moratorijuma na proizvodnju i razmeštanje ovih raketa.

"U tom kontekstu, Rusija ulaže napore radi smanjenja međunarodnih tenzija, obezbeđenja strateške stabilnosti, uspostavljanja poštenog svetskog poretka, a zalaže se i da se brojni regionalni konflikti rešavaju isključivo diplomatskim putem", naglasio je Ivancov.

On je podsetio da Rusija ove godine slavi 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, navodeći da se u BiH, kao i u Rusiji neguje tradicija antifašizma.

Vojni ataše Rusije u BiH Ilja Skrebnev rekao je da moderna generacija ruskih branilaca sa čašću i dostojanstvom nastavlja tradiciju svojih predaka.

"Ruska vojska zauzima vodeće pozicije u svetu u pogledu kvaliteta naoružanja, borbene spremnosti i sposobnosti. Mi ćemo nastaviti da ojačavamo naš vojni potencijal koji je namenjen isključivo za odbranu", rekao je Skrebnev.

Prema njegovim rečima, jačanje stabilnosti o bezbednostu u svetu jedan je od glavnih prioriteta Rusije, navodeći da je ova zemlja otvorena za ravnopravnu saradnju i stvaranje prijateljskih odnosa sa svim zemljama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Rusija deluje kao ravnopravan i pošten partner"

Izvor: B92, 20.Feb.2020

Rusija nikome ne preti niti nameće svoju volju, već deluje kao ravnopravan i pošten partner, izjavio je u Sarajevu ruski ambasador u BiH Petar Ivancov...Ivancov je obraćajući se na prijemu povodom 23. februara - Dana branilaca otadžbine, kojem su prisustvovali predsednik Republike Srpske Željka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.