Bocan-Harčenko: Duboko zahvalni Srbiji na doslednom stavu

Izvor: B92, 22.Jun.2021, 07:32

Bocan-Harčenko: Duboko zahvalni Srbiji na doslednom stavu

Beograd -- "Duboko smo zahvalni rukovodstvu Srbije i srpskom narodu na doslednom stavu povodom očuvanja istorijske istine", naveo je ruski ambasador u Srbiji.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se Rusija zalaže za odrzavanje međunarodnog mira i bezbednosti i strogo poštovanje temeljnih načela Povelje UN, kako se ne bi ponovila tragedija slična Drugom svetskom ratu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Bocan-Harčenko je u autorskom tekstu za današnje "Večernje novosti", a povodom 80. godišnjice napada nacističke Nemačke na tadašnji SSSR, istakao da će Rusija i dalje promovisati nepristrasne ocene Drugog svetskog rata i njegovih rezultata i da će odlučno sprečavati pokušaje revidiranja istorije i opravdanja nacista i njihovih pomagača.

"Duboko smo zahvalni rukovodstvu Srbije i srpskom narodu na doslednom stavu povodom očuvanja istorijske istine i sećanja na naše bratstvo po oružju u Drugom svetskom ratu, na naprestanoj brizi o vojnim memorijalima i grobljima i na razumevanju visokog značaja arhivskog i istraživačkog rada, uključujući i na terenu", istakao je Harčenko.

Ukazao je da je dragocena dobra tradicija učešća srpskih prijatelja u manifestaciji "Besmrtni puk" 9. maja i akciji "Sveća sećanja" 22. juna.

Bocan-Harčenko je naveo da je simbolično da je 75. godišnjicu Velike pobede krunisala ceremonija otvaranja Večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda, koja je upaljena plamenom sa Groba nepoznatog vojnika u Moskvi, svetim za sve Ruse.

"Sigurni smo da će odsjaj te neugasive vatre zauvek ozarivati naše pomisli, dok će reči "Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno" zauvek ostati nepokolebljiv moralni zavet", napisao je ruski ambasador.

Bocan-Harčeno je podsetio da su na današnji dan pre 80 godina hitlerovske horde, bez objave rata, napale Sovjetski Savez sa jedinim ciljem porobljavanja i istrebljenja naroda koji su ga naseljavali.

"Sovjetski savez izdržao je i slomio ovu smrtnonosnu invaziju, postavši prva država koja je zaustavila i odbila nacističku ekspanziju", naglasio je Bocan-Harčenko, dodajući da je velika pobeda imala visoku cenu i da je gotovo 27 miliona građana SSSR dalo živote u borbi protiv nacizma.

Rusija 22. jun obeležava kao Dan sećanja i tuge, odajući počast žrtvama borbe protiv nacizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.