Amerika dobila odgovor Rusije

Izvor: B92, 17.Feb.2022, 16:14

Amerika dobila odgovor Rusije

Sjedinjene Američke Države dobile su odgovor od Rusije na pismo koje su pre tri nedelje uputili Kremlju, rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

"Možemo da potvrdimo da je stigao odgovor od Ruske Federacije. Predat je ambasadoru u Moskvi", rekao je zvaničnik.

"Danas, 17. februara, američki ambasador Džon Saliven, pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i predato mu je pismo u kom se iznosi reakcija na prethodno dobijen odgovor SAD o ruskom nacrtu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugovora između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o bezbednosnim garancijama", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ministarstvo je u dokumentu posebno naglasilo neprihvatljivost zahteva za povlačenjem ruskih trupa iz određenih područja zemlje. Ministarstvo je istaklo da je Rusija zabrinuta zbog rastuće vojne aktivnosti Sjedinjenih Država i NATO-a direktno u blizini ruskih granica, "dok se naše 'crvene linije' i suštinski bezbednosni interesi, kao i suvereno pravo Rusije da ih štiti, i dalje ignorišu".

"Ultimatumi da se trupe povuku sa određenih područja na ruskim teritorijama, praćeni pretnjama o oštrijim sankcijama, su neprihvatljivi i podrivaju izglede za postizanje stvarnih sporazuma", navodi se u odgovoru.

Navodi se i da Rusija ne planira bilo kakvu invaziju na Ukrajinu, zbog čega se „izjave o odgovornosti Moskve za eskalaciju ne mogu posmatrati drugačije nego kao pokušaj pritiska i obezvređivanja ruskih predloga o bezbednosnim garancijama“.

U dokumentu je navedeno da Rusija smatra da je za deeskalaciju situacije oko Ukrajine „od suštinske važnosti“ da se sprovede niz koraka, uključujući obustavu isporuke oružja Ukrajini, opoziv svih zapadnih savetnika i instruktora odatle i odbijanje zemalja NATO-a da se održavaju bilo kakve zajedničke vežbe sa Oružanim snagama Ukrajine.

"S tim u vezi, skrećemo vam pažnju na činjenicu da je ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom u Moskvi 7. februara istakao da smo otvoreni za dijalog i pozivamo na „razmišljanje o stabilnim i jednakim uslovima bezbednosti za sve. učesnici u međunarodnom životu - ističe se u odgovoru", navode iz Ministarstva.

MSP Rusije je, osvrćući se na pitanje evropske bezbednosti, istaklo da "razmeštanje jedinica Oružanih snaga Rusije na njenoj teritoriji ne utiče i ne može uticati na fundamentalne interese SAD".

"Želimo da vas podsetimo da mi nemamo svoje snage na tlu Ukrajine", ističe se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

STIGAO RUSKI ODGOVOR AMERICI: Pismo predato ambasadoru SAD u Moskvi

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2022

Rusija poslala odgovor na pismo koje su SAD prosledile pre tri nedelje Kremlju...Sjedinjene Američke Države dobile su odgovor od Rusije na pismo koje su pre tri nedelje uputili Kremlju, rekao je zvaničnik Stejt Departmenta...- Možemo da potvrdimo da je stigao odgovor od Ruske Federacije. Isti je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.