Ambasador RF: Puno smo toga napravili u odnosima sa Republikom Srpskom

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2014, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador RF: Puno smo toga napravili u odnosima sa Republikom Srpskom

15.06.2014. - Možemo sve uskladiti i kretati se napred

Ambasada Ruske Federacije u BiH je organizovala svečani prijem povodom Dana Rusije. Na prijemu je učestvovao celi politički vrh Republike Srpske, kao i pojedini predstavnici u zajedničlim institucijama, predstavnici stranih ambasada i mnogobrojni prijatelji.

Prisutnima se obratio ambasador Aleksandar Bocan Harčenko pozdravnim i šaljivim rečima, ali se je osvrnuo i na geopolitičku situaciju:

"Možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << više nisam nakon skoro pet godina zanimljiv kao pre. Nisam ni mislio da pravim zvanični govor, ali me je obavezala naša dopisnica koja je rekla da moram. Pre svega, puno hvala što ste ovde sa nama na dan nacionalnog praznika, Dana Rusije. Pozdravljam člana Predsedništva BiH, gospodina Radmanovića, predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, sve rukovodioce i sve prijatelje koji su došli. Obratiću se u kratkim crtama, kako moji prijatelji odavde kažu, pravolinijski. Želim da izrazim svoje želje i namere, jasno bez praznih fraza protokola.

Ako pogledamo unazad i pogledamo šta imamo danas u razvoju naših odnosa, imam razloga za ponos. Puno smo toga napravili, pre svega u našim bilateralnim odnosima u Republici Srpskoj. Ono što je učinjeno u Republici Srpskoj, nema nikakve sumnje, je za dobrobit kako Republike Srpske tako i čitave BiH. Loše je kada se iz ovoga pravi neka neispravna priča, da Rusija želi neravnotežu. Rusija želi ravnotežu i želi što više svih vrsta odnosa, političkih, privrednih, kulturnih i humanitarnih sa čitavom BiH. Što se tiče činjenica i sadašnjeg stanja, koristim priliku da izrazim ličnu zahvalnost i u ime rukovodstva Rusije, predsedniku Republike Srpske, zbog njegovog ličnog napora koji je težak, ali koji naravno ima rezultat. Uspostavljen je kontiunirani dijalog sa predsednikom Rusije. Tu je i prodor u razvoju privrednih veza, uglavnom ulaganja. To su ulaganja dugoročnog karaktera u cilju razvoja privrede, socijalne sfere i napravljeno je niz drugih koraka u kulturnim i humanitarnim odnosima. Takođe postoji takav razvoj i u Federaciji BiH. U Federaciji deluju Sberbanka i Gasprom.

Naravno postoje i smetnje i što je najgore, to su smetnje koje su veštački napravljene. Navešću primer blokade projekta "Južni tok" u BiH, i Republike Srpske kao nosioca tok projekta, a smetnje i primedbe koje imamo ovde ja uopšte ne razumem. Nikada nisam čuo da ovaj projekat, a naročito plin koji će doći, kako u Republiku Srpsku, tako i u Federaciju BiH nije potreban za građane. Svako kaže, bilo to u Banjaluci, Sarjevu ili Mostaru da je ovaj projekat od vitalnog značaja. I bez obzira na to, na velike napore u Banjaluci i Moskvi, prave se smetnje i ne možemo da napravimo prodor u ovom pravcu.

Mislim da je razlog tome, postoji jedno mišljenje koje je apsolutno izvan relanosti, a to je mišljenje "ili EU ili Rusija". To je velika zabluda, jer stvarni progres je moguć samo uz uravnotežen razvoj odnosa i sa EU i sa Rusijom. Imamo dosta takvih primera koji daju dobar rezultat. Kada se postavi neka zemlja pred izbor, ili EU ili Rusija, to je najmanje loše za obične građane, ali ima i velikih posledica, kao što je kriza u Ukrajini. Ja verujem da ćemo imati saradnju sa EU u smislu rešavanja otvorenih pitanja, kako energetskih projekata, tako i naših zajedničkih aktivnosti. Takođe postoje objektivni razlozi za našu prisnu saradnju na prostoru BiH i Balkana uz poštivanje međunarodnog prava i Dejtonskog mitovnog ugovora u slučaju BiH, i naravno, poštovanje ruskih interesa, uzajamnih interesa. Uz uzajamno poštovanje možemo sve uskladiti i kretati se napred.

Za kraj ću reći još oko uloge međunarodne zajednice ovde. Došao sam ovde i sa jednom željom, a to nije samo politički cilj Rusije, nego i želja, a to je zatvaranje OHR-a koji je odigrao svoju ulogu, i to je očigledno. Ako bi došli do ovog cilja, bilo bi lakše svima, a tako i OHR-u. Naravno i EU i delegaciji EU. Stav Rusije u smislu zatvaranja OHR-a je da delagacije EU i specijalni predstavnik EU odigra veću ulogu uz prisnu saradnju sa ostalim učesnicima, uključujući i Rusiju. Nema progresa na osnovu nekog nametanja, pritisaka, oduzimanja ovlaštenja od entiteta. U ovom slučaju, ako se zatvori OHR, ja verujem da će narodi BiH, oba entiteta, imati više "zraka" i više mogućnosti za saradnju sa svima.

Nažalost, moram još jednom da izrazim saučešće svim narodima i svim porodicama nastradalih zbog ovih katastrofalnih poplava. Verujem da ćemo svi zajednički, što brže prebroditi teške posledice."

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2014_06_13/Ambasador-RF-Puno-smo-toga-napravili-u-odnosima-sa-Republikom-Srpskom-2536/

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.