Norvežani nam daju 4,27 miliona evra, Vučić: Hvala!

Izvor: Mondo, 07.Feb.2019, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norvežani nam daju 4,27 miliona evra, Vučić: Hvala!

Projekat "Norveška za vas - Srbija" vredan 4,27 miliona evra, u okviru kojeg se pruža pomoć 91 lokalnoj samoupravi u Srbiji, predstavljen je danas u Aleksincu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas učesnicima skupa i poručio im da se kroz takve projekte uči kako se transparentno i odgovorno obavlja posao u lokalnim samoupravama.

"Norveška iskren prijatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije. Hvala što nas učite da radimo, što nas učite procedurama, što će značiti više ušteđenog novca i više bolje potrošenog novca u budućnosti", rekao je Vučić i zahvalio za pomoć Norveške koja traje od 2000. godine i koja iznosi 250 miliona evra kroz različite donacije.

Kako je rekao, važno je što je na današnjem skupu veliki broj predsendika opština, ne samo projekta i novca koji će biti izdvojen za njih u iznosu od 4. 200 000 evra, već i zbog toga što će kroz projekte naučiti kako se transparentno i odgovorno obavlja posao u lokalnim samoupravama.

"Vole naši predsednici opština kad dobiju novac sa strane a posebno nenamenske pare od vlade pa da troše kako hoće, ali nama je važno da dobijaju preko vas i UNOPS-a da znamo kako se troši", rekao je Vučić.

On je kao primer naveo da postoji veliki broj vrednih žena, koje imaju svoje radionice i koje su spremne da rade i po 12 sati, ali da neko mora da pomogne da ti njihovi prizvodi izađu na tržište i da se te žene dodatno zaposle.

Vučić kaže da je Srbija zahvalna Norveškoj jer njihova podrška ide u različitim pravcima - od borbe protiv nasilja nad ženama, preko vladavine prava, demokratije i do podrške u najtežim trenucima kao što je to bilo u Obrenovcu.

Skupom se obeležava dugogodišnje uspešno partnerstvo Norveške i Srbije i predstavljajuprimeri relevantnih projekata sprovedenih uz podršku norveških donacija, kao i tekućih projekata i programa koji se u našoj zemlji realizuju uz pomoć Norveške.

"Posebno sam srećan jer se sada ulaže u Aleksincu u negu starijih osoba ali i zbog Novog Pazara i škole 'Stefan Nemanja' ", dodao je on.

Vučić se zahvalio norveškom ambasadoru Arne Sanes Bjornstadu. "Hvala vam, ja vas molim da razmotrite molbu da date još malo para", rekao je Vučić kroz osmeh i dodao da veruje da ga ambasador neće odbiti.

Predstavljanju projekta prisustvuju i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i čelnici lokalnih samouprava kojima se pruža pomoć.

Projekat se sprovodi od avgusta 2018. do jula 2020.godine, u partnerstvu sa Vladom Srbije i u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama, a radi osnaživanja i razvoja nerazvijenih područja u Srbiji, odnosno gradova i opština koji spadaju u treću i četvrtu grupu razvijenosti.

Fokus je na povećanju mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, na podršci socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima.

Takođe, projekat je usmeren na poboljšanje životnih uslova i razvoju lokalne infrastrukture i jačanju informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Skup je otvorio domaćin, predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković koji se zahvalio Ambasadi Kraljevine Norveške na projektima koji su realizovani prethodnih godina, u saradnji sa Ambasadom i UNOPS-om.

On je dodao da je Aleksinac i dalje zaniteresovan da podižemo nivo te saradnje.

Zahvalio je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na poseti i dodao da je Aleksincu čast što je domaćin današnjeg skupa.

Istakao je i da je Vučić posećivao Aleksinac više nego svi predsednici države u poslednjiu zadnjih 100 godina skupa i dodao da odlično poznaje i seosko područje na teritoriji Aleksinca, te primetio da ta činjenica dovoljno govori.

U sklopu projekta "Norveška za vas -Srbija" do sada su sprovedena dva poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje koje će Norveška finansirati sa milion evra.

Ocenjivanje pristiglih predloga projekata trebalo bi da bude završeno u martu 2019. godine, a finansijsku podršku od 30.000 do 100.000 evra dobiće najmanje osam projekata za razvoj lokalne infrastrukture.

Tokom trajanja projekta "Norveška za vas - Srbija", biće objavljeni i pozivi za projekte privatnog sektora kojk će povećati mogućnosti za zapošljavanje.

Takođe, predviđena je i izgradnja cevovoda u vodovodnoj mreži u Preševu dužine 7,7 kilometara.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Projekat "Norveška za vas" - pomoć za 91 lokalnu samoupravu

Izvor: B92, 07.Feb.2019

Aleksinac -- Projekat "Norveška za vas - Srbija" vredan 4,27 miliona evra, u okviru kojeg se pruža pomoć 91 lokalnoj samoupravi u Srbiji, predstavljen je danas u Aleksincu...Predstavljanju projekta prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, ministar...

Nastavak na B92...

Norvežani pomažu opštinama u Srbiji

Izvor: RTS, 07.Feb.2019

U Aleksincu je predstavljen projekat "Norveška za vas – Srbija" vredan 4,27 miliona evra, u okviru kojeg se pruža pomoć 91 lokalnoj samoupravi u Srbiji. Hvala što nas učite da radimo, što nas učite procedurama, što će značiti više ušteđenog novca i više bolje potrošenog novca...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.