Izvor: JUGpress.com, 30.Maj.2019, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NKD: Brutalni napad na građanskog aktivistu

NIŠ-ALEKSINAC

Nacionalna koalicija za decentralizaciju obaveštava javnost u Srbiji da se desio još jedan brutalan i nasilan napad na građanskog aktivistu.

“Ovog puta to se dogodilo u Aleksincu gde je uništen automobil Dušanu Ostojiću.

Dušan je prethodnih nedelja predvodio građansku akciju protiv seče drveća u glavnoj ulici u Aleksincu.

Pažnja aktivističke zajednice na ovu priču otvorila je i druga pitanja i ozbiljne sumnje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u vezi sa potrošnjom budžeta i konkursom kojim se ovaj posao u Aleksincu trenutno sprovodi.

Ovo je poslednji u nizu napada na aktiviste u Srbiji koji su se naročito intenzivirali u poslednjih 18 meseci. Istrage u slučajevima napada na aktiviste idu neobično sporo ili su potpuno blokirane, a nedostatak medijskih izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava. Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu.

Pozivamo policiju i tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku identifikuju počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi, kao i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini ovog dela. Podsećamo da je 5. aprila i dalje neidentifikovana osoba napala novinara N1 Milana Stojanovića koji je, između ostalog, u to vreme izveštavao i o seči drveća i građanskoj akciji u Aleksincu.

O ovom incidentu NKD je obavestio i Evropsku komisiju koja je u jučerašnjem izveštaju o napretku Srbije u evrointegracijama bila kritična prema vlastima zbog javnih napada na civilno društvo i nezavisne medije. NKD će, takođe, o ovom napadu izvestiti i sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i sistema bezbednosti u Srbiji”, navodi se u saopštenju Nacionalne koalicija za decentralizaciju .

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.