Ona je dokazala: U Srbiji još nisu svi ogluveli! (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 27.Dec.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ona je dokazala: U Srbiji još nisu svi ogluveli! (VIDEO)

Novi album Aleksandre Radović predstavlja više od onoga što se obično naziva cd-om ili "projektom".

U najmanju ruku, "Carstvo", koje objedinjuje osam novih pesama i osam singlova izdatih tokom poslednjih nekoliko godina predstavlja gest.

Krupan i važan gest jedne pop pevačice i kantautorke koji odudara od svega što se, ne samo može čuti već figurira kao najdominantniji zvuk u našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sredini poslednjih godina. Nije bitno odudarati, mada je za to potrebna hrabrost, bitno je ostati veran sebi u možda najtragičnijem muzičkom trenutku u modernoj istoriji Srbije.

Jer, ono što se danas sluša, ono sa čim se identifikuje i na čemu se doslovno raste i odrasta, a "rast" u ovom značenju podrazumeva vaspitanje i usvajanje određenog sistema vrednosti, zvuči tako da u poređenju s tim muzika devedesetih deluje kao apstraktna, refleksivna lirika.



O čemu se danas peva? I, ukoliko je to referentna tačka, na šta se u milionima klikće na You Tube-u? Ostavimo muziku po strani jer tu se odavno izgubio svaki žanrovski smisao. Fokusirajmo se na tekstove. Reč je o kompletnom prevratu u odnosu na ono o čemu se pevalo čak i tih devedesetih da ne idemo dalje. Zgazi me, ponizi me, rezerviši separe, tone i litre alkohola bez kojih subota nije subota, nabrajanje modnih brendova prema čemu se sve ostalo ravna i ceni, dođi na brzinski seks, a onda mi se gubi iz života evo zvaću ti taksi. Pijane devojke gaze muškarce. Raskalašni muškarci plaćaju devojkama za kratkoročno zadovoljstvo.

I jedni i drugi se ponose time. Nikad toliko agresivnosti i primitivne arogancije, ponosa na glupost, slavljenja onoga čega se "pametan stidi". Prvi put, poslednjih godina, seks i novac postaju mega hit tema, na nivou brutalne "razmene dobara". "Hajde zajedno da dotaknemo dno" jer ako se bar jednom sedmično u bilo kom vidu preterivanja ne dotakne dno život nije vredan življenja. Na dnu je najbolje, jer kako reče neki junak iz "Vidimo se u čitulji" bolje godinu dana bahato nego čitav život kao miš. Ko tako ne misli, indijanac je i budala ali, pre svega, luzer.

U tom smislu i Aleksandra Radović je "Indijanac" budući da je, sinoć publici i kolegama, predstavila vrhunski pop i tekstualno remek delo. Aleksandra Milutinović trijumfuje neverovatnim stihovima, a numere "Beskrajno", "Carstvo tuge", "Samotnjak" ući će u evergreen antologije domaćeg nestajućeg popa.



Tu nema udaraca "na prvu loptu", nema računanja na komercijalni efekat, nema ponavljanja, nema povlađivanja muzičkom trenutku. U tom smislu, možda najbolji Aleksandrin album do sada je i iskorak i hrabar potez i pop remek delo.

Čist, jednostavan, tekstualno perfekan, vizuelno elegantan (sve nove pesme prate spotovi koji se mogu pogledati na oficijelnom You Tube kanalu Aleksandre Radović) "Carstvo" je jedinstven album i stopostotna Aleksandra, onakva kakvu ju je i publika zavolela.

U vremenu "aviona i kamiona" dobili smo biser, a on, sudeći po reakcijama u prvih 24 sata, neće biti bačen pred svinje. Još nisu svi ogluveli od "ludo i brzo" muzike i estetike. I etike, naravno!



Džordž Majkl: Trnovit put od tinejdžerskog idola do ikone pop muzike (FOTO, VIDEO)

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.