Velika subota, uspomena na pogreb Hrista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2021, 08:45

Velika subota, uspomena na pogreb Hrista

Za pravoslavne vernike danas je Velika subota, koja je posvećena uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad. Velika subota je deo Strasne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike.

Posle raspeća, stradanja i smrti na Golgoti, Isus je Veliku subotu proveo u Adu.

Prema verovanju, na Veliku Subotu Isus Hrist je razrušio vrata pakla, a smrt koja je do tada vladala nad preminulim dušama, pobegla je od Spasitelja. Tada je Gospod duše pravednika iz ada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uveo u rajska naselja, navodi se na sajtu SPC.

Svake godine na Veliku subotu, dan između Raspeća na Veliki petak i Vaskrsa u nedelju, u Jerusalimu na zemlju sa neba silazi Blagodatni oganj.

Jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika.

U vaskršnjoj poslanici, Patrijarh Porfirije pozvao je duhovnu decu na radost Vaskrsenja, kako bi odagnali od sebe tugu koja nas pritiska godinu dana i koja se uselila u svaku poru našeg života.

Poručio je vernicima da uvek imaju pred sobom divne primere vere i rodoljublja dičnih predaka i velikana, i da budu dostojni naslednici njihovih imena i njihovih velikih dela.

Celu poslanicu Patrijarha Porfirija emitujemo od 19 časova na prvom programu RTV-a.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas je Velika subota: Učinite dobro delo

Izvor: B92, 01.Maj.2021

Za pravoslavne vernike danas je Velika subota, koja je posvećena uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad...Velika subota je deo Strašne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike...Posle raspeća, stradanja i smrti na Golgoti, Isus je Veliku subotu proveo u Adu...Prema erovanju, na Veliku Subotu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.