U Subotici predstavljen izveštaj o službenoj upotrebi mađarskog jezika

Izvor: RTS, 26.Nov.2018, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Subotici predstavljen izveštaj o službenoj upotrebi mađarskog jezika

Uz podršku misije OEBS-a u Srbiji, u Subotici je predstavljen izveštaj zaštitnika građana Republike Srbije o službenoj upotrebi mađarskog jezika i pisma u lokalnim samoupravama.
U Subotici, Kanjiži, Senti, Adi, gde živi veliki broj Mađara, pravo na službenu upotrebu mađarskog jezika ostvaruje se bez poteškoća, konstatuje se u izveštaju.

Marija Ušumović Davčik, načelnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gradske uprave Subotice kaže: "Praksa pokazuje da građani koriste to svoje pravo, ali ne u onolikom broju postupaka za koliko bi se to moglo očekivati."
Neke lokalne samouprave u Vojvodini, sa manjim procentom mađarskog stanovništva, ne planiraju dovoljno sredstava kojima bi se obezbedilo da Mađari koriste svoj jezik i pismo u upravnim postupcima. 
"Uočena je nedovoljna svest o značaju službene upotrebe manjinskih jezika i pisama i nedovoljna kadrovska popunjenost", navodi Robert Sepi, zamenik zaštitinika građana Srbije za nacionalne manjine.
Za zaposlene u lokalnim samoupravama treba obezbediti učenje mađarskog jezika, preporučuje se u izveštaju.
"Važno je da pomognemo nacionalnim manjinama da ostvaruju pravo korišćenja sopstvenog jezika pred lokalnom administracijom, ali i da podstičemo nacionalne manjine da uče srpski jezik", smatra Džozef Melot, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji.
Preporuka Zaštitnika građana Ministarstvu državne uprave je da, u saradnji sa Nacionalnim savetom mađarske manjine, izradi katalog imena i prezimena na mađarskom jeziku i pismu, radi pomoći lokalnim administracijama.
Pogledaj vesti o: Ada,   Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.