SIVE ZONE: Zašto je kupanje na nudističkoj plaži na Adi zabranjeno i gde je još OPASNO?

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2019, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIVE ZONE: Zašto je kupanje na nudističkoj plaži na Adi zabranjeno i gde je još OPASNO?

Ono što mnogi ne znaju, to je da je nudistička plaža na Adi praktično divlja

Nudistička plaža na Adi ciganliji prava je "siva zona" u koju zalaze samo oni koje nije stid da skinu sve sa sebe. Oni u delu plaže koji je posebno označen i ograđen imaju svu slobodu da uživaju u prirodi... Ali osim njih, tu se ne usuđuju da bez preke potrebe zađu ni spasioci, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ni policajci, već samo poneki znatiželjni obučeni uljezi, koji bi da vide ljude kao od majke rođene...

Tradicija je, pričaju stari nudisti, da se kupaju goli. Neki i po dvadeset godina. A nađu se tu i neki mlađi, tek da ispitaju svoje granice i ogole se pred svima.

Ali, ono što mnogi ne znaju, to je da je ova nudistička plaža praktično divlja. Možda je u redu da se na njoj skinete goli, ali da se kupate, to nipošto nije dozvoljeno. Zapravo, nudistički deo jednostavno nije plaža, ali golaće po nekom nepisanom pravilu niko ne dira.

Izgleda da uprava i nudisti nemaju zajednički jezik, ali ne žele ni jedni drugima da se mešaju u "posao". Sve dok se ne desi tragedija, a ove godine zabeležene su već dve. Dva muškarca utopila su se za 15 dana.

- Zabrana kupanja važi na svim delovima kupališta na kojima ne postoji plažna ograda. Nezvanična nudistička plaža se nalazi u delu jezera u kome ne postoji odgovarajuća infrastruktura koja može da obezbedi bezbedno kupanje, prilaz za vozila hitne pomoći je prilično težak, ne posotji mogućnost obezbeđivanja spasilačkom službom s obzirom na to da se radi o nudističkoj plaži. Znak za zabranu kupanja postoji na kraju dela koji je obeležen za kupanje i na njemu piše da se sve aktivnosti u vodi nakon pomenute zone realizuju na sopstvenu odgovornost - objašnjavaju iz uprave.

Šta je savet za one koji žele da borave na nudističkoj plaži, a žele da se kupaju?

- Da se ne kupaju na nudističkoj plaži zbog svega prethodno pomenutog. To je zona u kojoj je kupanje najstrože zabranjeno - dodaju iz uprave.

Dakle, golaći, posle uživanja u naturizmu na suncu, navucite kupaće gaće, pa se okupajte kao ostali van nudističke.

Kupanje je dozvoljeno samo i isključivo u onim delovima jezera koji su obeleženi plažnom ogradom, tj. plutajućim bovama. U svim drugim delovima jezera gde bove ne postoje, kupanje nije dozvoljeno. Noćno kupanje je najstrože zabranjeno. Imajući u vidu da i to pravilo ponašanja narušavaju pojedinci, nadležni su pojačali noćnu spasilačko-redarsku službu, koja preventivno deluje, obilazi jezero i iz vode uklanja nesavesne kupače.

Mnogi plivači koji smatraju da su iskusni, odlučuju se da preplivaju jezero. Sumnja se da je upravo to činio i utopljenik čije je telo isplivalo jutros.

- Jezero je široko između 250 i 300 metara i za takv poduhvat je potrebno izuzetno znanje plivanja, kao i vrhunska fizička pripremljenost. Takođe, preplivavanjem jezera izlazi se iz zona obeleženih za kupanje, što nije dozvoljeno. Takođe, imajući u vidu udaljenost potencijalnog davljenika produžava se vreme reakcije spasilačke službe, što može dovesti do nastanka nesagledivih posledica - glasi upozorenje.

Tokom ove godine bilo je ukupno 16 spasilačkih intervencija u kojima je sigurno da bi doslo do fatalnog ishoda da spasioci nisu reagovali. 14 od 16 pomenutih intervencija dogodile su se u zonama koje nisu previđene za kupanje, isključivo kao posledica narušavanja i nepoštovanja pravila ponašanja na kupalištu. Prošle godine je bio jedan smrtni slučaj u priobalnom delu jezera nastao kao posledica narušenog zdravstvenog stanja jednog od posetilaca.

Kupanje tokom grmljavine nikako nije preporučljivo i savet je da se odmah izađe iz vode. Ali, na obali postoje gromobrani, pa čak i brojači udara groma na njima.

Naravno, to ne znači da ste bezbedni ako odete u šumu podalje od plaže.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.