Ni led nije prepreka – širom Srbije plivalo se za Časni krst

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni led nije prepreka – širom Srbije plivalo se za Časni krst

Srpska pravoslavna crkva slavi Bogojavljenje, a širom Srbije organizovano je tradicionalno plivanje za Časni krst.
Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu, gde je obavljeno veliko vodoosvećenje.

Nakon liturgije i litije centralnim ulicama do Dunava, na Keju se održano tradicionalno plivanje za Časni krst.
Titulu nosioca Bogojavljenskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krsta poneo je Stevan Stojiljković iz Beograda, koji je prvi doplivao do Krsta u hladnom Dunavu, dok je od pet dama koje su plivale zlatnu medalju Svebor Saveza Beograda zaslužila Jelena Stošić.

Pobednik Bogojavljenskog plivanja je ogrnut plaštom i nagrađen zlatnom Svebor medaljom, statuom Bogojavljenskog plivača i plaketom "Nosilac Bogojavljenskog krsta 2020".    
U spomen na junake stradale u odbrani otadžbine na Košarama 1999. godine starešina Svebor  Saveza Beograda Cvjetko Stevanović spustio je ledeni krst u Dunav. 
Plivalo se i na Adi Ciganliji i kod Kule Nebojše.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je plivanju za Časni krst na Dunavskom keju u beogradskoj opštini Grocka, a u ovoj tradicionalnoj trci na Bogojavljenje učestvovalo je i 11 pripadnika MUP-a.   
U takmičenju u Grockoj učestvovala su 52 takmičara, a prvi je do Časnog krsta doplivao sedamnaestogodišnji Dušan Lukić, kojem je Stefanović uručio zlatni krst.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković uručio je srebrne krstiće desetogodišnjoj Anastasiji Petrović i Marku Antiću, koji nisu plivali, ali su ušli u vodu. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je plivanju za Časni krst u Sremskoj Kamenici i uručio plaketu Nemanji Blagojeviću, koji je među 100 takmičara prvi doplivao do bogojavljenskog krsta.  

Na ovogodišnjem plivanju u Pančevu je, među 50 takmičara, pobedio student DIF-a Miloš Mihajlović, kom je ovo druga uzastopna pobeda. 
Plivanje za Časni krst u Valjevu je deseti put održano kod brane na reci Gradcu. Među šezdesetak plivača bile su i tri žene.
Do krsta je prvi doplivao vaterpolista Aleksandar Kovačević.

Na Savi kod Šapca i ove godine se plivalo sa Bogojavljenski krst. 
U hladnu reku ušlo je oko sedamdeset plivača, a Janku Topaloviću koji je organizovao prvo plivanje za Časni krst u Šapcu, dodeljen je zlatnik. 
Uroš Rajić iz Jagodine, učenik Tehničke škole u Ćupriji, prvi je doplivao do Časnog krsta na Bogojavljenskom plivanju na Velikoj Moravi u Ćupriji.  
Zlatnik mu je uručio predsednik Opštine Ninoslav Erić.
Plivalo se na Velikoj Moravi, kod mosta na Državnom putu Jagodina–Ćuprija–Paraćin, a krst za koji se plivalo u reku spušten je sa mosta.
Oko 20 plivača, među kojima i jedna devojka, krenuli su iz parka kraj Morave. Pre takmičenja, u mesnoj crkvi održano je Bogojavljensko bogosluženje i litija ulicama Ćuprije.
Prvi put za krst časni plivali su i Paraćinci na velikom jezeru izletišta Grza. Svih 35 momaka doplivalo je lagano do krsta, tako da su na kraju svi bili pobednici. Temperatura vode u jezeru na Grzi je bila stepen iznad nule, a van vode vazduh je bio u priličnom minusu. 
Na kragujevačkom jezeru u Šumaricama, za časni krst plivala su 33 takmičara. Među njima su bile i četiri devojke. Petnaestogodišnja Marta Dunjić osvojila je vitešku titulu - nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije. Prvi put je plivala za Krst časni i pobedila. 
Šesnaestu godinu zaredom plivalo se za Bogojavljenski krst i u Čačku, na Gradskoj plaži  Zapadne Morave.
Ove godine najveći broj učesnika do sada - 170 plivača.
Pored Čačana, bilo je plivača iz Gornjeg Milanovca, Lučana i Guče. Najmlađi učesnik imao je devet godina, a najstariji 67.
Četvrti put najbrže je do ledenog Bogojavljenskog krsta doplivao Anđelko Kovačević, student Saobraćajnog fakulteta iz Čačka.
Nekoliko hiljada Čačana prisustvovalo je ovoj duhovno-sportskoj manifestaciji koju organizuju Sportski centar "Mladost", Narodni muzej u Čačku u Dom kulture. 
Užičanka doplivala do krsta na svoj rođendan Marina Lazić iz Užica prva je od 77 takmičara doplivala do časnog krsta na Đetinji.
Marina, koja danas slavi 35. rođendan i koja se prvi pute odvažila da siđe u hladnu Đetinju i rame uz rame sa muškarcima zapliva do časnog krst, izjavila da je za nju ovo velika čast.
"Danas je tako divan dan, danas je moj rođendan i velika je čast plivati za časni krst. Meni se ispunila višegodišnja rođendanska želja i sad mogu u miru da proslavim rođendan", rekla je Marina.
"Voda nije bila tako hladna, nije tako strašno kao što ljudi pričaju, može da se podnese", objašnjava Marina, koja preporučuje svim hrabrim ljudima da probaju.
Na današnjem 12. plivanju za časni krst u Đetinji učestvovalo je 77 takmičara, od kojih dve devojke.
Plivanju je prethodila litija kroz grad od Crkve Svetog Đorđa do gradske plaže gde je održano takmičenje.

Na Tamišu, u Sečnju, led je razbijen kako bi trinaest učesnika plivalo za Časni krst. Među njima je bila i jedna devojka.
Na Vlasinskom jezeru četvrti put organizovano je plivanje na Bogojavljenje, za Časni krst. Prijavilo se 70 učesnika, među kojima i jedna devojka, a najbrži je bio 25-godišnji Stefan Janković iz Surdulice.
Veći deo Vlasinskog jezera prekriven je ledom, samo na mestu gde su ulivni kanali nema leda. Temperatura vazduha je bila -3 stepena, a vode  dva stepena. Za časni krst plivalo se na 1.200 metara nadmorske visine, snega na Vlasinskoj visoravni ima oko pola metra. 
Za Časni krst plivalo se i u Crnoj Gori, u Beranama, Danilovgradu, Baru, Herceg Novom i drugim mestima. Ulicama Podgorice prošla je velika litija, nakon koje se obavilo saborno krštenje i plivanje za Časni krst.  
Bogojavljensko plivanje organizovano je  i u Banjaluci, gde je plivanju prethodila litija podrške vernicima SPC u Crnoj Gori.
Neki su plivali i u toploj vodi – u Australiji

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.