Izvor: RTS, 22.Maj.2021, 05:57

Kako sačuvati bicikl od lopova, obična sajla nije dovoljna

Ovog proleća kišni oblaci ne zaobilaze Beograd. Ono malo sunčanih dana biciklisti gledaju da iskoriste za vožnju. Bilo da imaju jeftin ili skup bicikl, istu brigu brinu - gde da ga drže, a da bude bezbedan od krađe.
Bicikli se kradu na ulici, na Adi, iz ulaza, podruma, pa čak i ako ga na momenat ostavite ispred radnje, vezanog.

"Dva lica su organizovano ušla u zgradu i na četvrtom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spratu, gde mi živimo, presekla dva čelična lanca kleštima za presecanje lanaca, zatim su sišli na treći sprat, presekli drugi čelični lanac, odvezli drugi bicikl, a pokušali su da ukradu i treći na šestom spratu, ali nisu uspeli", priča Gorana Ilić.
Ukoliko vam neko ukrade bicikl, obavezno prijavite policiji. Poželjno je da pre toga bude i registrovan u policijskoj stanici ili nekoj od biciklističkih grupa. Tako su veće šanse da ga pronađu ako nestane.
"Kako se to obično dešava, nađu negde neki prostor sa 20, 30, 40 ukradenih bicikala, onda vas pozovu da dođete da vidite da li jedan od tih bicikala vaš", kaže Nebojša Stojković iz udruženja "Ulice za bicikliste".
Ako vam je bicikl skup, onda je najbolje da ga osigurate. I pobegnite u anonimnost, ne objavljujte često svoje selfije na biciklu na društvenim mrežama. To je mamac za lopove.
"Obične sajle se lako preseku" Podrum i ulaz, čak iako postoje kamere, nikada nisu najsjajnije rešenje. I sa malo boljom zaštitom, može se desiti da bicikl dobije noge.
"Prva i osnovna stvar je da bicikl mora da ima sajlu. Sajlu možete da vežete i za neko drvo ili banderu. Najosnovnija vrsta sajle je ona najtanja i najkraća, prosečne je dužine, najjeftinija je i stavlja se kada se bicikl ostavlja na kratko", kaže prodavac Ana Vukašinović.
Ako bicikl ostavljate na duže vreme, tamo gde nema dosta ljudi i gde bi pre mogao da bude ukraden, onda je bolje staviti deblju sajlu koja može da bude na šifru ili na ključ. 
"Najbolje je staviti neki debeo lanac ili neku od specijalnih brava za zaključavanje bicikala. Obične sajle koje se kupuju za 500 do 1.000 dinara po radnjama nisu neka zaštita, lako se preseku za 20 do 30 sekundi makazama za armaturu", objašnjava Nebojša Stojković.
Pouzdana sajla košta i do 5.000 dinara. Postoji urbana legenda o dečku kojem je bicikl bio star, a sajla nova. Sajla je nestala, a bicikl ga je čekao pored bandere.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.