Držite decu na oku, i minut nepažnje može biti fatalan

Izvor: RTS, 20.Avg.2019, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Držite decu na oku, i minut nepažnje može biti fatalan

Još jedan vreli toplotni talas je pred nama, a plivanje na bazenima, u rekama ili na jezerima deluje primamljivo. Ako ovih dana planirate da se osvežite, budite obazrivi i pažljivi: neplivači ne dovode tako često sebe u situaciju da se udave, koliko to čine plivači. Poseban apel upućujemo roditeljima: držite decu na oku!
Miodrag Jović iz JKP "Ada Ciganlija" objasnio je za RTS da su najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rizik po kupače neobeležena kupališta ili obeležena na kojima nema infrastrukture.

Poseban apel upućuje roditeljima da vode računa kuda vode decu.
"Ako su to neuređena kupališta, nemojte ih voditi. Ako ih vodite na uređena kupališta, edukujte ih da poštuju pravila ponašanja koja važe na tim mestima", istakao je Jović.
Deca, kaže, uvek moraju da budu nadohvat ruke i "na oku" zato što su radoznala i nepredvidiva.
Takođe, ukazuje Jović, deca imaju drugačiji mehanizam davljenja od odraslih.
"Odrasli imaju neke reflekse kao što je poziv u pomoć, mahanje ruku. A deca potonu ispod površine vode i, ako ih niste videli, dolazi do fatalnih ishoda", napominje Jović.
Suvo utapanje – početna faza davljenja 
Rezultati obdukcije pokazali su da je devojčica na Vlasinskom jezeru preminula usled suvog utapanja. Jović objašnjava da je to specifičan problem i početna faza davljenja.
"Kad dete proguta malo vode, odvedite ga kod doktora, čak i kada se čini da je sve u redu. Može doći do infekcije pluća zbog neodgovarajućeg kvaliteta vode", objašnjava Jović.
Smatra da pored kupališta i bazena mora postojati služba hitne pomoći, doktor ili ambulanta.
Jović ukazuje da spasioci na kupalištima, osim plivačkih i spasilačkih testova, polažu i mere hitne pomoći.
"U dramatičnim situacijama i nekoliko sekundi može da reši sve", kaže Jović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.