Izvor: Luftika.rs, 23.Sep.2022, 08:59

Aktivisti ravno 100 dana spavaju na Šodrošu, “Odustanite od Novog Sada na vodi”

Novosadski aktivisti okupljeni oko organizacije Ekološkog fronta Novi Sad, juče su obeležili 100 dana spavanja na Šodrošu.
Tom prilikom su proglasili “Slobodnu zonu Šodroš” i poručili da neće dozvoliti da se to prirodno dobro devastira.
Tokom popodneva i večeri održan je program obeležavanja „100 dana solidarnosti i odlučnosti u odbrani šume Kameničke ade, Šodroša i Ribarca“.
„Mi, zajednica ‘Šodroš Survivor Kampa’, proglašavamo ‘Slobodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Zonu Šodroš na prostoru Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva’“, navodi se u tom proglasu.
Zahtevaju da, kako je navedeno, prestane institucionalno, političko i fizičko nasilje nad prirodom i građanima u Novom Sadu.
Traže, u proglasu, i da prestane otimanje javnog dobra iz ruku građana, „kako bi se namirile političke i koruptivne sprege na relaciji Grad – investitori…“.
Zatražili su i obustavljanje svih radova na Šodrošu, Dunavcu i Kameničkoj adi, kao i da se jasno utvrde i sankcionišu nalagodavci i izvršitelji bespravne seče šume, 11. juna, na parceli koja je javno vlasništvo.
„Mi, prisutni, se obavezujemo na beskompromisnu borbu na strani čoveka, prirode i javnog interesa, a protiv korupcije, politikantstva i krupnog kapitala“, piše u proglasu.
Predstavnica organizacije OSNA Vesna Jakovljević je naglasila da Šodroš mora biti sačuvan.
„Mosta biti neće, Novog Sada na vodi biti neće, a Šodroš i ova predivna oaza, ova pluća Novog Sada moraju biti prepoznati i dobiti ono što zaslužuju a to je da se sačuvaju, da dobiju zaštitu i ostanu za buduća pokolenja“, istakla je ona.
Održan je i program „Upoznaj šodroški svet iz čamca sa Markom i drugarima“, koji je zbog kiše pretvoren u šetnju obalom rukavca Dunava, Šodroša.
Biolozi, ornitolozi i ekolozi upoznali su zainteresovane sa živim svetom Ribarca, Šodroša i Kameničke ade, na čijem prostoru živi više od 200 zabeleženih zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta.
Organizacije okupljene oko Ekološkog fronta Novi Sad uputile su ranije otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada, republičkoj i pokrajinskoj vladi sa zahtevom da odmah odustanu od projekta „Novi Sad na vodi“.
Izvor: N1
Naprednjaci nameštali plan grada za “Novi Sad na vodi”, a isplivao sukob interesa

Pogledaj vesti o: Ada,   Survivor

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.