Miroslav Aleksić: Vlast uništava institucije, žele rijaliti

Izvor: N1 televizija, 10.Okt.2018, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miroslav Aleksić: Vlast uništava institucije, žele rijaliti

Ova vlast sistematski urušava instutucije od Skupštine do mesne zajednice, žele da naprave rijatili koji režiraju Aleksandar Vučić, Željko Mitrović i Maja Gojković, smatra poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

U rezoluciji koju je usvojio Evropski parlament još jednom se konstatuje da bi Skupština Srbije trebalo da ima efikasniji nadzor nad izvršnom vlašću. Postavljaju se pitanja - koliko parlament zaista kontroliše Vladu, koliko je ozbiljna rasprava >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o predlozima zakona i da li je onemogućavaju amandmani koje podnose poslanici vladajuće većine.

Jovana Đurbabić iz Otvorenog parlamenta smatra da je primetno da se u parlamentu može čuti o svemu, osim o zakonim i dodaje da godinama nema debate u parlamentu.

"Opozicija ne može da nametne teme, predlozi se ne usvajaju. Kad postoji volja sve može da se uradi, ali nikada nismo dostigli nivo da smo imali kvalitetne debate, poslednjih godina imamo trend urušavanja. Biti poslanik je odskočna daska da se ide u izvršnu vlast, postavlja se pitanje kvalifikacije, poslanici ne znaju osnovne stvari, ali to je odgovornost stranaka, jer ne biraju najbolje kadrove", kaže Jovana Đurbabić.

Poslanik Aleksić je naveo da je opozicija predložila oko 160 zakona, koji ne mogu da dobiju većinu da bi se našli na dnevnom redu.On smatra da ne postoji kontrolni mehanizam i da se Skupština ciljano degradira.

"Gojković određuje pravila i način funkcionisanja, nijima ne treba da se čuje dijalog, njima treba rijaliti. Da raspravu svedu na minimalni nivo, da sve što kaže opozicija prikažu kao valjanje u blatu. Umesto da bude simbol demokratije, on je paravan za autokratiju. Oni žele da prikriju sva nepočinstva u poslednjih šest godina. Radi se o tome kako se poslovnik primenjuje, poslanici opoz imaju drugačiji tretman. Vi dobijate kazne, ne dozvoljava vam se da govorite, ja sam kažnjen jer sam rekao da poslanici čitaju literalne sastave. Opstrukcija od strane većine koja ne želi da se raspravlja o zakonima, sami predlažu amandmane da bi se potrošilo vreme koje bi opozicija mogla da iskoristi da popravi zakon", kaže Aleksić.

"Podnošenje amandmana nije ništa novo, Zoran Živković i Vladimir Pavićević su podnosili amandmane, to je način da opozicija dođe do vremena. Vladajuća većina podnosi amandmane, imaju pravo na to, da ih nisu povukli onda ne bi mogli da se kritikuju", dodaje Đurbabić.

Na konstataciju iz izveštaja EK, da parlament treba da ima efikasniji nadzor, Đurbabić je navela da to nije ništa novo, jer tako nešto uvek stoji u izveštajima Komisije.

"To je pitanje političke volje i kulture, mi smo na niskom nivou, ne razumemo šta je uloga poslanika, ako je dobar predlog zakona, opozicija treba da ga podrži, ali i vladajuća većina da podrži predlog opozicije ako je dobar, ali to se ne dešava. Smanjuje se trend da ministri dolaze u Skupštinu da odgovaraju na pitanja. A i kad dođu, poslanici imaju vrlo malo vremena", rekla je Đurbabić.

"Nije problem što ministri imaju više vremena, već što ignorišu pitanja. Ministri su dužni da odgovaraju, ali oni preslišavaju opoziciju za ono što ih niko nije pitao. Ja sam postavio osam pitanja, ni na jedno nisam dobio odgovor. Zato smo najbrutalnije napadani, vlast napada opoziciju za ono što bi trebalo da bude njihova odgovornost. Ova vlast sistematski urušava institucije od Skupštine do mesne zajednice, žele da naprave rijatili koji režiraju Vučić, Mitrović i Gojković", rekao je Miroslav Aleksić.

Na pitanje kako da opozicija osnažu svoj uticaj u parlamentu, Jovana Đurbabić je rekla da je vladajuća većina stabilna i da opozicija ne može da skupu toliko poslanika da bi nešto uradila.

"Međutim, ni opozicija ne šalje poruke koje mogu građane da probude. Kad gledate prenose skupštine muka vam je od svega, opozicija mora da ponudi nešto konkretnije", kaže Đurbabić.

Aleksić je istakao da se pitanje Kosova mora naći pred poslanicima jer se tako pokazuje ozbiljnost.

"Kako na nas gledaju Evropa i svet kada se tako važno pitanje ne nalazi u parlamentu. To je nedopustivo. Oni ne žele normalan dijalog, žele da se proizvodi mržnja i sukobi. Morali bismo da znamo koja je platforma kojom predsednik pregovara, ja sam pitao koja je to politika koja je doživela poraz, koja je to nova politika. Mi imamo na delu autokratiju i pojedinca koji želi da donosi odluke umesto svih", rekao je Aleksić.
Pogledaj vesti o: Željko Mitrović

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.