Željko Hubač: Nadam se da mađarske kolege nećemo dočekati u štrajku

Izvor: B92, 19.Nov.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Željko Hubač: Nadam se da mađarske kolege nećemo dočekati u štrajku

Gostovanje Nacionalnog teatra iz Budimpešte sa predstavama "Vrteška" i "Bank Ban" na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu zakazano je za 23. i 24. novembar, a Željko Hubač, smenjeni direktor drame, kaže da se nada da će do tada problemi u toj kući biti rešeni i da kolege iz Mađarske neće dočekivati u štrajku.

Hubač je za Tanjug rekao da se radi o velikom kulturnom događaju, koji je proisteko iz dvogodišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnje Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i budimpeštanskog dramskog nacionalnog teatra, a koji finansira Vlada Mađarske.

"Pre dve godine smo prvi put gostovali na jednom od najznačajnijih evropskih festivala, MITEM-u, koji organizuje Narodno pozorište iz Budimpešte, sa predstavom ''Rodoljupci''. Reakcije publike i kritike iz Mađarske, ali i iz cele Evrope, su bile izuzetne", kazao je Hubač.

Nakon toga su se, dodaje, kontakti između Drame Narodnog pozorišta i Nacionalnog teatra iz Budimpešte, koje je dramsko pozorište, intenzivno razvijali, zahvaljujući pre svega dramaturgu tog teatra Erneu Verebešu.

"Pratili smo repertoarske uspehe jednih i drugih, a ove godine su kolege iz Budimpešte odlučile da sredstva koja su dobili od svoje vlade, a namenjena su promociji njihove kulture u regionu, usmere najpre na gostovanje u našem teatru. Ovo gostovanje trupe od bezmalo 100 ljudi trebalo je da uveliča Dan Narodnog pozorišta i nadam će problemi u našoj kući do tada biti rešeni, te da nećemo naše drage prijatelje dočekivati u štrajku", kaže Hubač.

On dodaje da je predstava "Ivanov" selektovana za naredni Festival MITEM, uz napomenu da je to svojevrsni kuriozitet jer, kako kaže, nijedno pozorište iz regiona nije imalo tu čast da sa dve predstave u vremenskom okviru od četiri sezone učestvuje na ovoj prestižnoj smotri evropskih pozorišta.

Dodaje i da ansambl Drame Narodnog pozorišta 26. novembra očekuje učešće na značajnom međunarodnom festivalu u rumunskom gradu Klužu sa predstavom "Rodoljupci".

"Pre toga bi 24. novembra trebalo da odigramo "Bolivud" na Festivalu praizvedbi u Aleksincu, ali to neće biti moguće ukoliko budemo u štrajku", istakao je Hubač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.