Izvor: Radio 021, 11.Dec.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni u katastru najavili štrajk za sutra

U svim organizacionim jedinicama Republičkog geodetskog zavoda u sredu, 12. decembra počeće štrajk zbog ugroženog materijalnog položaja zaposlenih, saopštili su Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat "Nezavisnost" RGZ-a.

Kako se dodaje u saopštenju, od 2014. godine primanja zaposlenih u RGZ su znatno umanjena. Pored umanjenja od 10 odsto, došlo je i do ukidanja dodatnih koeficijenata, pa je sporazumom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa Vladom Srbije utvrđena donja granica primanja na nivou iz oktobra 2014.

"U praksi to znači da su primanja zaposlenih zamrznuta i da se odluke o povećanju osnovice ne odražavaju na primanja zaposlenih u Zavodu. Uz ovo treba dodati i da primanja zaposlenih u prethodne tri godine nisu usklađivana ni sa povećanjem koeficijenta po osnovu minulog rada, ukupno 1,2 odsto. Pored toga, raspisan je konkurs za popunu 450 radnih mesta, a da u budžetu nisu planirana sredstva za plate novozaposlenih", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, s druge strane Zakonom o ozakonjenju više puta je povećan obim posla zbog legalizacije 1,5 miliona objekata, a novim propisima utvrđuju se i sve veće obaveze i poslovi iz delatnosti RGZ-a. Vlada i resorna ministarstva nisu se odazvala na inicijative sindikata da se ovi problemi sistemski reše, ističe se u saopštenju, pa su reprezentativni sindikati na preporuku zbora zaposlenih održanog 6. decembra doneli odluku o stupanju u štrajk.

"Obaveštavamo sve građane korisnike usluga Republičkog zavoda da će u vreme štrajka doći do zastoja u funkcionisanju redovnih aktivnosti katastra. U tom kontekstu apelujemo na razumevanje i podršku javnosti našim zahtevima, koji su pre svega okrenuti ka očuvanju funkcionalnosti i efikasnosti RGZ-a i katastara kao organizacionih jedinica, što u uslovima restrikcije i materijalnog ugrožavanja zaposlenih nije moguće", navodi se u saopštenju.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zaposleni u katastru odložili štrajk za ponedeljak

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2018

U svim organizacionim jedinicama Republičkog geodetskog zavoda u ponedeljak, 17. decembra počeće štrajk zbog ugroženog materijalnog položaja zaposlenih, saopštili su Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat "Nezavisnost" RGZ-a...Kako se dodaje u saopštenju, od 2014. godine primanja zaposlenih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.