Štrajkuju i oni koji redovno dobijaju platu

Izvor: B92, 15.Jul.2017, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkuju i oni koji redovno dobijaju platu

Fijat, Goša, Gorenje, Ratko Mitrović - sve su to preduzeća čiji su se radnici samo u poslednjih desetak dana pobunili i obustavili rad.

Za razliku od uobičajenih razloga za štrajk kada radnici traže neisplaćene zarade, u obustave rada sada kreću i radnici koji redovno dobijaju platu.

“Ulažite u Srbiju, jer je tamo obučena ali jeftina radna snaga”, jedna je od poruka spota kojim su se preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << CNN karajem 2014 pozivali investitori da ulažu kod nas.

“Znate kada neko se reklamira na CNN i govori dođite u Srbiju, jer je u Srbiji bagatelna radna snaga, a onda posredno pošalje i poruku, na samo da je jeftina radna snaga, nego su i sindikati slabi. A i mi ćemo onako poprilično da vam progledamo kroz prste utoliko što nećemo primenjivati nacionalno zakonodavstvo, onda nije nikakvo čudo što danas imamo štrajkove”, kaže Ranka Savić, predsednica ASNS

A štrajkova ima. Poslednji u nizu je štrajk zaposlenih u Kragujevačkom FIAT. U GOŠI u Smederevskoj Palanci radnici štrajkuju već nekoliko meseci, i najavljuju i štrajk glađu od ponedeljka. Savićeva očekuje štrajkove i u JKP gde, pored malih plata, kao problem vidi sprovođenje racionalizacije, ali među proizvodnim radnicima, a ne u birokratiji.

“Ja sam prošle nedelje obišla po Srbiji JKP , bila sam u Pirotu, Nišu, Leskovcu, tamo radnici u proseku, kako mi to volimo da kažemo, kući nose po dve, tri hiljade dinara. Znači imaju kredite, imaju obustave od primanja, na platu koja je 25.000 to ne čudi”.

Da država ne može da privlači strane investitore na uštrb domaćih preduzeća, slaže se i Marko Radović iz Mreže za poslovnu podršku i kaže da mora da se stvori pozitivan poslovni ambijent.

“Nego morate da stavite okolnosti u kojima će svi poslovni subjekti moći da prosperiraju da napreduju da s razvijaju. Jedino tako možete da očekujete sa druge strane da se i zaposlenima omoguće primanja koja zaslužuju i da se njihovi uslovi rada poboljšaju kroz investicije same kompanije, koja to neće videti kao trošak, nego kao beneficiju. Ali, dok se sve ove stvari ne promene, radnici i njihove porodice su i dalje gladni, a jesen je tek pred nama”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nižu se štrajkovi u Srbiji, sprema li se bunt?

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jul.2017

Fijat, Goša, Gorenje, Ratko Mitrović - sve su to preduzeća čiji su se radnici samo u poslednjih desetak dana pobunili i obustavili rad. Za razliku od uobičajenih razloga za štrajk kada radnici traže neisplaćene zarade, u obustave rada sada kreću i radnici koji redovno dobijaju platu..."Ulažite...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.