Izvor: N1 televizija, 20.Sep.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkuju glađu za platu koja retko prelazi 10.000 dinara

Četrdesetoro, od ukupno 70 radnika pogona "Gumoplastike" u selu Klenike kod Bujanovca četvrti dan štrajkuje glađu. Pomoć lekara do sada je zatražilo više od dvadeset njih, ali od štrajka zbog neisplaćenih zarada, koje i inače retko prelaze 10.000 dinara, ne odustaju.

Izvor: N1

Nakon što ih je sinoć obišao i pozvao da prekinu štrajk glađu, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković danas za N1 kaže da mu je rečeno da će po povratku >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << delegacije srpskog rukovodstva iz Kine rešavanje problema ovih radnika biti intenzivirano u Ministarstvu privrede.

U štrajku od 26. decembra prošle godine. Od ponedeljka štrajk glađu. “Pa, kako da kažem. Borba za opstanak, preživljavanje”, kaže za N1 jedan od radnika.

Opstanak je, kažu, davno doveden u pitanje. Plate duplo manje od republičkog proseka, ali neredovne. To su pisali na sve adrese, naročito državnih insitucija, jer je država vlasnik.

“Međutim, do ovog stupanja u štrajk glađu smo bili maltene nevidljivi za njih”, ukazuje jedan od radnika o štrajku.

Sada ih, kažu, zovu i obilaze. Pri dolasku u fabriku ekipi N1 je rečeno da sačeka ispred, jer su radnike došli da obiđu funkcioneri SNS-a. U kom svojstvu je u fabrici bio predsednik GO SNS-a u Vranju i poslanik Slaviša Bulatović, i šta je rekao radnicima, nije želeo da nam odgovori. Bez komentara je seo u automobil i odvezao se.

Radnica Gordana Tomić kaže da su današnji posetioci obećali što i svi ostali. “Prekinite, prekinite, rešićemo... Mi smo prekidali mnogo puta, ali ništa. Čim prekinemo, više nema nikog da se javi”, ističe ona.

Kasnije danas među radnike dolaze i predstavnici opozicione Narodne stranke.

“A sad su se setili svi da dođu da vide kako smo i što smo. Kad umremo. Da se politički prepucavaju jedni i drugi”, ogorčena je jedna od radnica u štrajku.

Iz Narodne stranke kažu da će tražiti da se o ovim radnicima raspravlja u Skupštini Srbije.

Proizvodnje nema već devet meseci, pre devet meseci mašine su stale, ali su radnici u hali 24 sata dnevno.

Radnica Stana Aleksić pokazuje nam da spava na drvenoj stolici zbog čega je “boli sve”. “Teško, boli sve. I noge i ruke. Časna reč. I leđa. Teško je ne samo danas, juče i prekjuče, nego celih devet meseci”, kaže Stana.

Zapravo, dodaje, celih 30 godina koliko radi. Najveća zarada koju je ikada primila jednom je bila 17.000 dinara, dva puta – 14. 000. Sada mesecima bez primanja.

“Nemamo ni dinara u kući”, žali se radnica Jamina Ljubić. “Muž ne radi, ja ne radim. Težak život. Bolesna sam, srce mi ima ubrzani rad, nemam para da kupim lekove.”

Bez dinara u kući, kako kažu, preselili li su se u fabriku. Strahuju da će tu sačekati i prvu godišnjicu štrajka i još jednu Novu godinu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Političari kažu prekinite štrajk, a čim prekinemo njih više nema

Izvor: N1 televizija, 20.Sep.2018

Četrdesetoro, od ukupno 70 radnika pogona "Gumoplastike" u selu Klenike kod Bujanovca četvrti dan štrajkuje glađu. Pomoć lekara do sada je zatražilo više od dvadeset njih, ali od štrajka zbog neisplaćenih zarada, koje i inače retko prelaze 10.000 dinara, ne odustaju...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.